Öt év börtönre ítélték a néhai iráni elnök lányát

külföld
2023 január 09., 20:10

Öt év börtönnel sújtotta egy iráni bíróság Akbar Hásemi Rafszandzsáni néhai iráni elnök lányát. Faezeh Hásemi Rafszandzsáni az iszlám köztársaság elleni propaganda és a nemzetbiztonság megsértésének vádjával folyt eljárás. Ügyvédje bejelentette, hogy az ítélet ellen fellebbezést nyújtanak be.

Rafszandzsánit szeptember végén vették őrizetbe Teheránban, amiért kormányellenes tüntetésekre szólított fel a 22 éves Mahsza Amini 2022. szeptemberi halála miatt.A jogvédő aktivista és volt parlamenti képviselőnek már több alkalommal is meggyűlt a baja a hatóságokkal. 2022 márciusában 15 hónap börtönnel sújtották és két évre eltiltották az internet használatától sértőnek ítélt kijelentései miatt, később azonban bocsánatot kért ezekért. 2012 végén szintén őrizetbe vették, és hathavi börtönre ítélték az iszlám köztársaság elleni propaganda vádjával.

photo_camera Faezeh Hásemi Rafszandzsáni 2019-ben, háttérben apja képével Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

Apja, Akbar Hásemi Rafszandzsáni 1989-től 1997-ig volt Irán elnöke, aki 2017-ben hunyt el. Mérsékeltnek számított, részben azért, mert a nyugathoz és az Egyesült Államokhoz közeledés híve volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.