A brit miniszter olyan régi fotót posztolt ki, amiről egyszerűen leretusálták Boris Johnsont, aki korábban a főnöke volt

POLITIKA
2023 január 10., 12:48
comments 20

Pompás hamisítási botrány pattant ki kedden Nagy Britanniában.

A sztori előzménye az volt, hogy tavaly június 29-én Richard Branson brit milliárdos Virgin nevű cégbirodalmának műholdfellövésre szakosodott vállalata, a Virgin Orbit olyan fotót posztolt ki a Twitterjére, amin a cég egyik bázisát megtekintő Boris Johnson akkori brit miniszterelnök, illetve közlekedési minisztere, Grant Shapps láthatók egy űrrakéta előtt, két másik férfivel, feltehetőleg a Virgin embereivel beszélgetve:

link Forrás

A poszt egyébként azt az eseményt harangozta be, ami ma, kedden hajnalban történt: a Virgin az űrkorszak kezdete óta először próbált műholdakat föld körüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről kiindulva. (Azért kiindulva, mert nem magáról a szárazföldről indították a 9 műholdat szállító rakétát, hanem egy brit területről felszálló egykori utasszállító repülő szárnya alól.) A dolog egyelőre nem ismert műszaki okból nem sikerült, de ez a sztori nem erről szól.

Hanem arról, hogy a fenti képen szereplő Grant Shapps (ő mulat annyira jól a főnöke szellemességén a kép jobb oldalán), aki az aktuális Sunak-kormányban már gazdasági, energiaügyi és ipari miniszter, hétfőn Twitter-posztban hívta fel a nagyközönség figyelmét a közelgő, online is követhető kilövésre. A szöveghez pedig olyan sajtófotót választott illusztrációnak, amin ő látható a projekt rakétájával. Ez pedig, mit tesz isten, a fenti sajtófotó volt. Egy apró változtatással:

Azoknak, akik nem született nyomozók: a két kép között az a különbség, hogy Shapps egyszerűen kiphotoshoppoltatta a kép közepéről a számára eszerint kínossá vált Johnsont.

Miután ezt twitterezők kiszúrták

link Forrás

Shapps egyszerűen eltüntette a képet a Twitteréről.

Sam Francis, a BBC újságírója az előbb ezt tweetelte ki:

Egy Grant Shappshez közelálló forrás a következőt mondta: "Grant nem volt tisztában azzal, hogy korábban bárki megszerkesztette volna a képet. Amint ez kiderült, azonnal eltávolította. Nyilvánvalóan nem támogatná, hogy bárki is átírja a történelmet azáltal, hogy eltávolítja a volt miniszterelnököt egy fotóról.

A sztorinak ezzel garantáltan nincsen vége, sőt, csak most fog igazán felforrósodni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.