A kuna-euró váltáson nyerészkedő horvát vállalkozások péntekig csökkenthetik az áraikat, ha nem teszik, lesz nemulass

külföld
2023 január 10., 18:53

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök péntekig adott időt az áraik korábbi szintre történő csökkentésére azoknak a cégeknek, amelyek – úgymond – nyerészkedésből emeltek, miután az ország január 1-jével áttért az euróra, írja az Euractiv.

A horvát kormány korábban azt ígérte, hogy az eurozóna-csatlakozás miatt nem lesznek áremelkedések, de számos kereskedő és szolgáltató kerekítésre használta ki az alkalmat.

photo_camera Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (balra) Ursula von der Leyen EB-elnök társaságában Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

„Sajnos sok cég ürügyként használta az euró bevezetését arra, hogy megemeljék az áraikat” – erősítette meg Plenkovic. Az adatok nem utalnak a ráfordítási költségek olyan növekedésére, ami indokolná az áremeléseket, tette hozzá.

A trükköző kereskedőknek péntekig van idejük, hogy visszatérjenek az euró bevezetése előtti szintre. Az ellenőrök készen állnak, a kormány nem fog habozni, hogy bevesse a számára elérhető eszközöket, fogalmazott a horvát miniszterelnök, majd „megtorló” lehetőségekként a támogatások csökkentését és a büntetőadót is említette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.