Az amerikai haditengerészet elfogott egy Iránból indult halászhajót, amin több mint 2000 Kalasnyikovot találtak

külföld
2023 január 10., 15:39
comments 12

Az amerikai haditengerészet az Ománi-öbölben elfogott egy halászhajót, amely 2116 AK-47-est szállított Iránból Jemen felé. Ezt a haditengerészet központi parancsnoksága jelentette be. A január 6-án lekapcsolt hajó legénysége hat jemeni állampolgárból állt.

A fegyvereket a USS Chinook part menti járőrhajó haditengerészei fedezték fel, majd a USS Monsoon és a USS The Sullivans rombolók segítségével foglalták le.

Irán és Jemen között lefoglalt AK-47-esek egy amerikai hadihajón 2023. január 7-én.
photo_camera 2116 darab AK-47-es Illusztráció: US Navy/AFP

Az elfogott hajó olyan útvonalon haladt, amelyet régóta használnak arra, hogy illegális rakományt szállítsanak a jemeni húti vezetésnek, mindez sérti a nemzetközi jogot.

„A szállítmány a folytatólagos destabilizációs tevékenység eleme Irán részéről” – mondta Brad Cooper altengernagy, az USA Ománi-öbölben szolgáló 5. flottájának parancsnoka. A flotta az utóbbi két hónapban két további halászhajót kapcsolt le, amelyek fegyvereket szállítottak Iránból Jemenbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.