Először foglaltak le egy év alatt több mint 100 tonna kokaint az antwerpeni kikötőben

drog
2023 január 10., 11:32
comments 4

Rekordmennyiségű, kb. 110 tonna kokaint foglaltak le a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben 2022-ben – közölte a belga vámhatóság.

Ez az első alkalom, hogy a lefoglalt kábítószer mennyisége meghaladta a 100 tonnát, az előző évben 89,5 tonna kokaint találtak a hatóságok.

A belga és a holland vámhivatal közös sajtónyilatkozatából az is kiderült, hogy a hollandiai rotterdami kikötőben, ami szintén jelentős kábítószer-csempészeti csomópont, tavaly 52, 5 tonna kokaint foglaltak le, 30 tonnával kevesebbet, mint az előző évben. A kábítószer-szállítmányok nagy többsége Panamából, Kolumbiából és Ecuadorból származik.

Kokainfogás Svájcban 2022. május 5-én.
photo_camera Kokainfogás Svájcban 2022. május 5-én. Illusztráció: fribourgi rendőrség/AFP

A rotterdami és antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem fő csomópontja.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szeptemberi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma. A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert és nyugat-flandriai magánlakását először szeptember végén, majd december elején helyzeték fokozott rendőri felügyelet alá fenyegetések miatt. Szeptemberben a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, őket kábítószer-kereskedőkként azonosították.

A fenyegetéseik szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni belgiumi küzdelemben. Az igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a „narkoterrorizmus” új szakaszába lépett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.