Újabb vesztegetési ügyben mentették föl az osztrák szélsőjobb volt vezetőjét

külföld
2023 január 10., 13:51
comments 1

Felmentő ítéletet hozott kedden a bécsi tartományi büntetőbíróság Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár és Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonos újratárgyalt vesztegetési ügyében - írja az MTI.

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer euró támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabály-módosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni. A politikusra 2021 augusztusában 15 hónapig, Grubmüllerre pedig 12 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A bécsi tartományi felsőbíróság tavaly augusztusban érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte, hogy tárgyalják újra az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe egyes bizonyítékokat, illetve az ítélet indoklása a bíróság szerint nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

A bécsi tartományi törvényszék kedden közzétett határozatában megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korrupciót. A bíró hangsúlyozta, hogy a felmentő ítélet minden kétséget kizáró, mert a tényállás nem teljesült.

Strache és Orbán a karmelita kolostorban
photo_camera Strache és Orbán a karmelita kolostorban, napokkal Strache legnagyobb botrányának kirobbanása előtt. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nyáron egy másik vesztegetési perben is felmentették a Szabadságpárt korábbi vezetőjét. Abban az ügyben azzal vádolták, hogy kenőpénzért cserébe elintézte, hogy egy bizonyos Siegfried Stieglitz felügyelőbizottsági tagságot kapjon az autópálya-rendszereket felügyelő állami cégben, az Asfinag-ban.

Strache volt a főszereplője annak a botránynak is, ami végül az akkori Szabadságpárt-Néppárt kormánykoalíció felbomlásához is vezetett. 2019 májusában jelent meg az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel.

Ezen a videón Strache egy, magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyal arról, hogy ha az oligarcha megveszi az FPÖ-nek az egyik legnagyobb osztrák újságot, zsíros állami megbízásokat tud neki intézni. Emellett pedig hosszan értekezett arról, milyen jól csinálják az ilyesmi ügyeket Magyarországon. A videó még 2017-ben készült, mielőtt a Szabadságpárt kormányra került volna, Stracheból pedig alkancellár lett. A botrány után a kormánykoalíció felbomlott, és előrehozott választásokat írtak ki, Strache pedig végleg kiszállt a politikából. A részletekről akkor videót is készítettünk.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.