A frissen felállított kazah alkotmánybíróság az első döntésével elvette Nazarbajev privilégiumait

külföld
2023 január 11., 16:54
comments 5

A kazah alkotmánybíróság, ami január 1-én kezdte el a munkáját az országban, meghozta az első döntését, ami hatályon kívül helyezte az első elnökről szóló törvényt, ami Nurszultan Nazarbajevnek kizárólagos jogokat és kiváltságokat biztosított, beleértve az ő és családja anyagi vagyonának megőrzését és az elnöksége alatt vagy azután történt cselekmények alóli mentességét.

Nurszultan Nazarbajev egy évvel ezelőtt.
photo_camera Nurszultan Nazarbajev egy évvel ezelőtt. Fotó: Youtube

A döntés azután született, hogy az alkotmánybírósághoz fordultak képviselők, akik szerint nem tekinthető érvényesnek az első elnökről szóló alkotmányos törvény, miután a tavalyi népszavazás kizárta az alkotmányból az első elnök jogállását és jogkörét szabályozó normákat.

A döntés pár héttel azután született, hogy a mazilisz, a kazah parlament alsóháza elkezdett dolgozni az első elnökről szóló törvényt érvénytelenítő törvénytervezeten.

Az 1993 és 1995 között Kazahsztánban létező alkotmánybíróság újbóli megjelenése Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev elnök kezdeményezése. 2022. március 16-án a nemzethez intézett beszédében jelentette be, és a június 5-i népszavazáson megszavazták. (Astana Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.