Elkapta a madárinfluenzát egy kilencéves kislány Ecuadorban

külföld
2023 január 11., 07:55

A madárinfluenza emberre is átterjedt Ecuadorban: az ország egészségügyi minisztériumának keddi közleménye szerint az első beteg egy kilencéves kislány.

Ecuadorban egy hónapja rendeltek el állategészségügyi rendkívüli intézkedéseket a madárinfluenza miatt. Cotopaxi és Bolívar tartományban több százezer madarat öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a madárinfluenza rendkívül ritkán betegít meg embereket. A betegség tünetei lehetnek mérsékeltek, de a fertőzés akár végzetessé is válhat.

Az Egyesült Államok, ahol tavaly a madárinfluenza miatt madarak tízmilliói pusztultak el, sokat éppen a járvány megfékezésére öltek le, áprilisban számolt be először arról, hogy emberre is átterjedt a betegség.

Az ecuadori egészségügyi tárca közleményében kiemelte, hogy Bolívar tartományban, ahol a kislány megfertőződött, tovább vizsgálják, hogy nem történik-e újabb megbetegedés, de egyelőre nincs tudomásuk további esetről. A közlemény nem tért ki a kislány állapotára.

A minisztérium szerint a gyerek a kórokozót hordozó madarakkal való közvetlen érintkezés útján kapta el a betegséget. (MTI)