Főváros: A budapestiek többsége támogatja a Lánchíd új forgalmi rendjét

Budapest
2023 január 11., 15:22
comments 42

Másfél éve zárták le a Lánchidat a forgalom előtt, a decemberben részlegesen átadott útpályát pedig most csak a buszok, a taxik és a biciklisek használhatják.

A 21 Kutatóközpont és a Medián közös kutatásának eredményei szerint a budapestiek többsége egyetért ezzel a döntéssel – közölte a Főváros, ami szerint nemzetközi példák alapján nem lehet sem radikálisnak, sem a nyugati városok hóbortjának nevezni az autók kiszorítását.

A november 28. és december 3. között, 1000 fővel elkészített kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat. 40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

photo_camera Illusztráció: Németh Dániel/444

A megkérdezettek 98 százaléka hallott arról, hogy a főváros felújítja a Lánchidat. Szinte egyik korosztályban sincs többsége azoknak, akik visszaengednék az autókat a hídra, ebben a 30-39 év közötti válaszadók a leginkább elkötelezettek, 74 százalékuk az autómentesítés mellett voksolt. Az autóforgalommal kapcsolatban a 65 év feletti korosztály a leginkább megosztott: csaknem ugyanannyian akarnak autóstopot a Lánchídon, mint amennyien ellene szavaznának (46-47 százalék). A válaszadók 24 százaléka napi, további 21 százalékuk pedig heti szinten közlekedik autóval.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. Ezalatt a BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A fővárosiak ez idő alatt tehát megalapozottan, féléves tesztidőszak után dönthetnek majd – közölte a Főváros.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.