Letartóztatnák Bolsonaro volt miniszterét

külföld
2023 január 11., 05:24

Elrendelték a brazil főváros múlt héten kinevezett, majd vasárnap leváltott rendőrfőnökének letartóztatását.

Anderson Torres, aki korábban igazságügyi miniszter volt Jair Bolsonaro kormányában, éppen Floridában nyaralt, amikor a volt elnök hívei vasárnap megrohamozták a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. Twitter-posztjában azt ígérte, haza fog térni, és aláveti magát a büntetőeljárásnak.

Vele együtt a kormányzati épületek védelméért felelős katonai rendőrség vezetőjét, Augusto Vieirát is letartóztatnák, ő egyelőre nem reagált a hírre.

Anderson Torres és Jair Bolsonaro 2022. június 27-én.
photo_camera Anderson Torres és Jair Bolsonaro Fotó: EVARISTO SA/AFP

A letartóztatásokról Alexandre de Moraes, a Legfelsőbb Bíróság tagja döntött. Indoklásában arra hivatkozott, hogy nem biztosították a szükséges rendőri jelenlétet, és engedélyezték, hogy Bolsonaro támogatói több mint száz busszal behajtsanak a fővárosba. Moraes a vasárnapi akciót antidemokratikusnak, a puccsot követelő embereket pedig terroristáknak nevezte.

A brazíliai események több ponton emlékeztetnek arra, amit az Egyesült Államokban láttunk Donald Trump veresége után: a leváltott elnök nem ismerte el egyértelműen a vereségét, támogatói sem fogadják el az eredményt, és folyamatos tiltakozásokat szerveznek, majd középületeket foglalnak el, amikor át kellene adni a hatalmat.

Torreshez hasonlóan Bolsonaro is Floridában van, de egyelőre nem tudni, találkoztak-e. A volt elnök azt nyilatkozta, egészségi problémái miatt még a hónap vége előtt hazatérhet, fia pedig tagadta, hogy Bolsonaro lenne a felelős a vasárnapi ostromért. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.