A Közbeszerzési Hatóság szerint továbbra is jelentős a verseny a magyar közbeszerzésekben

gazdaság
2023 január 12., 10:55

Továbbra is jelentős a verseny a magyar közbeszerzésekben, tavaly 4590 milliárd forint összértékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők, ami megközelítően 370 milliárd forinttal haladja meg a 2021-re vonatkozó adatokat – közölte a Közbeszerzési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke minden eddigi rekordot megdöntött 2022-ben, az ajánlatok átlagos száma 6,6 volt, ami szerintük azt szemlélteti, hogy biztosított a verseny a hazai közbeszerzésekben.

photo_camera Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A beszerzési tárgyak megoszlását tekintve 2022-ben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának, a közbeszerzési eljárások 37,7 százalékát, értékének pedig 58,9 százalékát tették ki.

A tavalyi eljárások számának 32,8 százalékát, értékének 20 százalékát az árubeszerzések alkották, további 29,5 százalékát, érték szerint 21,1 százalékát a szolgáltatás-megrendelések jelentették, hasonlóan a 2021. évihez.

Azt írták, hogy az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések a korábbi növekvő tendenciához képest 2022-ben már stagnálást mutattak az előző évhez viszonyítva, mind az eljárások számát, mind pedig az értékét tekintve.

A Közbeszerzési Hatóság a korábbi években mért adatokat meghaladva, 2022-ben 28 704 hirdetményt dolgozott fel, emellett rekordszámban, 27 928 alkalommal adott ki hiánypótlási felhívást.

Emellett közölték, hogy 2022-ben minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et a kis- és középvállalkozások (kkv) nyertek, ami megközelítően ugyanannyi, mint a korábbi évben. Ezek összértéke elérte a 2301 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kkv-k vittek.

A Közbeszerzési Hatóság szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások száma évek óta egyre kevesebb, 2022-ben a megindított HNT-k darabszáma 208 volt, szemben a 2021. évi 260 eljárással.

Csökkenő tendenciát mutatott 2022-ben az egyajánlatos szerződések száma a nemzeti- és az uniós eljárásrendben is. Tavaly átlagosan 6,6 ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, azaz 1 eljárás esetén mintegy 7 ajánlatból kell kiválasztani a legjobbat. Ez a szám évek óta ilyen magas, és továbbra is meghaladja az elmúlt 11 év átlagát.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke azt mondta, a bizonytalanná váló nemzetközi és hazai gazdasági környezet ellenére a tavalyi évben erős maradt a közbeszerzési piac, ami szerinte kiemelt jelentőségű a nemzetgazdaság teljesítményét tekintve, „hiszen így a magyar gazdaságba, a magyar cégekhez több ezer milliárd forintnyi megbízás áramlott, ami erős támaszt jelent ezekben a viharos időkben”. (MTI)