Brigitte Macron támogatja az iskolai egyenruha bevezetését Franciaországban

külföld
2023 január 12., 12:19

Emmanuel Macron francia elnök felesége, Brigitte Macron szerint az iskolai egyenruha kötelezővé tétele megszüntethetné a francia diákok társadalmi egyenlőtlenségeit. Úgy gondolja, a diákok időt és pénzt takarítanának meg az öltözködéssel, nem kéne márkás ruhákra költeniük.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Brigitte Macron azért beszélt erről, mert a francia nemzetgyűlés épp egy olyan törvényjavaslatot vitat meg, amely kötelezővé tenné az egyenruha viselését az állami iskolákban.

Pap Ndiaye oktatási miniszter már kijelentette, hogy nem fogja támogatni. Azt mondta, nem hiszi, hogy az egyenruhát törvényben kellene előírni, szerinte elég, ha egyes iskolák előírhatják az egyenruha viselését, ha akarják. Szerinte az egyenruha nem fogja megoldani a problémát.

A törvényjavaslatot bedobó francia szélsőjobboldali képviselő, Roger Chudeau azt szeretné, ha minden állami iskolában az iskola saját színeiben készülne egyenruha. Chudeau szerint az egyenruha megszüntethetné a diákok közötti társadalmi korlátokat, amelyek az öltözködés miatt alakulhatnak ki, ehhez pedig hozzátette, hogy az egyenruha azt is megakadályozhatná, hogy „vallási vagy etnikai ruházatot” hordjanak a diákok.

Baloldali képviselők bírálták Brigitte Macront, amiért támogatja a szélsőjobboldal „visszás javaslatát”. (BBC)