Letartóztattak egy Lukasenka-ellenes ellenzéki vezetőt Belaruszban

külföld
2023 január 12., 11:14

Minszkben szerdán őrizetbe vették Andrej Dmitrijev belarusz ellenzéki vezetőt, a Mondd ki az igazságot! párt társelnökét, aki a 2020-as elcsalt választáson elindult Aljakszandr Lukasenka, az ország autokrata elnökével szemben.

A letartóztatás oka ez idáig ismeretlen, a belarusz hatóságok nem nyilatkoztak az ügyről, írja közleményében Dimitrijev csapata.

Dimitrijev hangos kritikusa Lukasenkának, az ellenzéki politikus a 2020-as választáson a megbízhatatlan hivatalos adatok szerint a szavazatok 1,2 százalékával a negyedik helyen futott be.

Lukasenka az Oroszországtól 1994 óta független Belarusz eddigi első és egyetlen elnöke. Miután Lukasenka a választási csalással és az ellenzék elnyomásával terhelt 2020-as választás után bejelentette győzelmét, több mint fél évig tartó tüntetéssorozat kezdődött az országban. Lukasenka - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - a tüntetéseket erőszakkal elfojtotta, és azóta is szigorúan elnyomja a belföldi politikai ellenzékét.

Jogvédő szervezetek szerint megközelítőleg 1500 embert tartanak fogva politikai okok miatt Belaruszban.

(via Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.