A brit hírszerzés szerint rabokat dolgoztatnak az oroszok a védelmi iparban

háború
2023 január 13., 13:31

Az orosz védelmi iparban nagy valószínűséggel rabokat dolgoztatnak, hogy teljesítsék az ország háborús igényeit – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. 2022 novemberében az Uralvagonzavod, Oroszország legnagyobb tankgyártója azt mondta a helyi médiának, hogy a Szövetségi Büntetőszolgálattal (FSZIN) egyeztetve 250 fogvatartottat terveznek alkalmazni.

Vlagyimir Putyin az Uralvagonzsavod gyárában
photo_camera Vlagyimir Putyin az Uralvagonzavod gyárában Fotó: ALEXEI NIKOLSKY/AFP

A rabok dolgoztatása nem új jelenség Oroszországban, 2017-ben hatályba lépett a törvény, ami felvette a kényszermunkát is a lehetséges büntetési módok közé. A FSZIN büntetés-végrehajtási intézményeiben 400 ezer rabot tartanak fogva, és gyakran röppennek fel hírek arról, hogy extrém brutálisan bánnak velük. A háborús helyzetben a rabokat leginkább az olyan, nem kifejezetten bonyolult technológiájú fegyverzet gyártásánál tudják bevetni, amivel az Uralvagonzavod is foglalkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.