Állampolgárságuk után parlamenti mandátumuktól is megfosztottak négy ukrán képviselőt

háború
2023 január 13., 14:25
comments 4

Visszavonták a képviselői mandátumát annak a négy ukrán parlamenti képviselőnek, akiket Volodimir Zelenszkij elnök a hét elején megfosztott ukrán állampolgárságuktól.

Balra Putyin, jobbra Medvedcsuk az Új Jeruzsálom Orthodox Kolostorban, Moszkvától kb. 70 km-re 2017. november 15-én.
photo_camera Vlagyimir Putyinés Viktor Medvedcsuk 2017. november 15-én Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik/AFP

A négy képviselő egyike Viktor Medvedcsuk, aki az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője volt. Oroszországgal való titkos együttműködés, illegális fekete-tengeri gázkitermelés és a szakadárok által ellenőrzött donbaszi területekről származó szénszállítás miatt eljárás indult ellene, házi őrizetéből a háború elején megszökött, de elfogták. Szeptemberben elcserélték ukrán hadifoglyokra.

A másik három képviselő, Andrij Derkacs, Renat Kuzmin és Tarasz Kozak is Medvedcsuk pártjának színeiben politizált.

„Ha a nép egyes képviselői úgy döntenek, hogy nem az ukrán embereket, hanem az Ukrajnába jött gyilkosokat szolgálják, akkor mi ennek megfelelő lépéseket teszünk” – mondta Zelenszkij kedden. Az ukrán parlament jelentős többséggel fosztotta meg mandátumától a négy képviselőt. (Reuters, Korrespondent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.