Az ukrán védelmi miniszter már de facto NATO-tagnak tekinti Ukrajnát

háború
2023 január 13., 09:51

Ukrajna de facto NATO-taggá vált” - mondta az ukrán védelmi miniszter a BBC-nek. Olekszij Reznyikov biztos benne, hogy a közeljövőben a de jure a NATO-tagságot is elérik, „mert vannak fegyvereink, és tudjuk, hogyan kell használni őket”.

A miniszter nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy az ilyen szavakat nemcsak Oroszországban, hanem magában a NATO-ban is kétértelműnek tartanák, hiszen a a NATO nem akarja, hogy a háborúban résztvevő félnek tekintsék.

Ugyanis az Észak-Atlanti Szerződés 5-ös cikkelye szerint az egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintik.

Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter
photo_camera Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Fotó: NINA LIASHONOK/NurPhoto via AFP

Reznyikov abban is bízik, hogy Ukrajna tankokat, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat kap a Nyugattól. Úgy látja, hogy néhány nyugati ország már elkezdte megváltoztatni a fegyverszállításokkal kapcsolatos hozzáállását.

A NATO kitart amellett, hogy nem vesz részt a konfliktusban, és hogy csak a védelmi szövetség egyes tagjai szállítanak fegyvereket Ukrajnának. Eközben a NATO képviselői támogatásukról biztosították Ukrajnát, és határozottan elítélték Oroszország cselekedeteit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptemberben kérte hivatalosan, hogy Ukrajnát gyorsított eljárással vegyék fel a NATO-ba.