Bolsonaro elnöki hitelkártyájával egy olyan vendéglőben fizettek 21 ezer dollárt, ahol 10 dollár a legdrágább étel

külföld
2023 január 13., 18:48
comments 15

Nyilvánosságra hozták, hogy milyen tételeket fizettek ki Jair Bolsonaro hivatalos hitelkártyájával az elnöksége ideje alatt, és akad a listán néhány olyan nagy összegű költség, amire nehéz magyarázatot találni. Annak ellenére, hogy Bolsonaro többször hangoztatta, egy fillért sem fizetett a kártyával, 100 évre titkosította az adatokat, de utódja, Lula elnök felülírta a döntést.

Jair Bolsonaro, Brazília előző elnöke
photo_camera Jair Bolsonaro, Brazília előző elnöke Fotó: EVARISTO SA/AFP

A kártyához Bolsonarón kívül még 21 beosztottja fért hozzá, és összesen 27,6 millió reált, vagyis közel kétmilliárd forintot fizettek vele. Az Uol hírportál átnézte a listát, és eszerint a volt elnök mai árfolyamon számolva mintegy 86 millió forintot költött a 2019-es, 2020-as és 2021-es nyaralásai alatt.

Egyetlen benzinkúti vásárlás során kifizettek vele valamire több mint ötmillió forintnak megfelelő reált, egy Sao Paulo melletti tengerparti üdülőhely, Guaruja luxusszállodájában pedig többször megfordult és mintegy 105 millió forintnyi összeget költött el. A G1 weboldal szerint a szállodában Bolsonaro kíséretének tagjai tartózkodtak, míg az elnök egy katonai komplexumban szállt meg.

A számlázott tételek között az élelmezési költségek a legmegdöbbentőbbek. A Roraima államban található Boa Vista egyik vendéglőjében tett látogatásakor az elnöki kártyával több mint 21 ezer dolláros (kb. 7,7 millió forintos) számlát fizettek ki. Érthetetlen azonban, hogy ez a végösszeg hogy jött ki, ugyanis a szóban forgó helyen a legdrágább étel a sült csirke körettel, viszont abból kevesebb mint 10 dollárba kerül egy adag.

A kártyával négy év alatt több mint 71 ezer dollárt (közel 26 millió forintot) fizettek egy Rio de Janeiró-i pékségben is, ebből csaknem 11 ezer dollárt egyetlen alkalommal: a Bolsonaro fiának esküvője utáni napon. Bolsonaro (vagy a munkatársai) pedig a fagyit is nagyon szerethetik, ugyanis több mint 1600 dollárt költöttek fagylaltozókban. (AFP/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.