Helyreállhatnak a diplomáciai kapcsolatok Irán és Szaúd-Arábia között

külföld
2023 január 13., 20:29

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a Teherán és Rijád közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállhatnak a két regionális rivális közötti párbeszéd révén. Szaúd-Arábia 2016 januárjában megszakította kapcsolatait Iránnal, miután tüntetők megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget Nimr al-Nimr síita vezető kivégzése miatt.

Amir-Abdollahian pénteken a libanoni fővárosban, Bejrútban tartott sajtótájékoztatón elmondta, reméli, „a teheráni és a rijádi diplomáciai képviseletek vagy nagykövetségek újra megnyílnak a két ország közötti párbeszéd keretében”. A kapcsolatot bonyolítja, hogy Irán és Szaúd-Arábia a közel-keleti térség több konfliktusában is szemben álló feleket támogat, így például Szíriában és Jemenben.

photo_camera Hoszein Amir-Abdollahian Fotó: HUSSAM SHBARO/Anadolu Agency via AFP

2021 áprilisa óta Irak öt alkalommal adott otthont a két fél közötti találkozónak, de a tárgyalások az elmúlt időszakban megrekedtek.

Pénteken Amir-Abdollahian találkozott szaúdi tisztviselőkkel, köztük kollégájával, Abdallah Bou Habibbal és az ügyvezető miniszterelnökkel, Najib Mikatival.

A Hezbollah vezetőjével, Haszan Naszrallahhal folytatott megbeszélésen a páros megvitatta „a korrupt emberekből és szélsőségesekből álló kormány megalakulásából eredő lehetséges fenyegetéseket” Izraelben – olvasható a Hezbollah közleményében. Izraelben december végén beiktatták az ország történelmének „legjobboldalibb” kormányát, amit Benjámin Netanjahu vezet.

Amir-Abdollahian üdvözölte az Irán szövetségese, Szíria és Törökország közötti lehetséges közeledést is, miután védelmi minisztereik a múlt hónapban találkoztak. A szíriai kormánypárti Al-Watan újság szerint Amir-Abdollahian szombaton Damaszkuszba látogat. „Örülünk a Szíria és Törökország között zajló párbeszédnek” – mondta a miniszter.

„Úgy gondoljuk, hogy ennek a párbeszédnek pozitív visszhangja kell legyen, ami a két ország javát szolgálja.” Ankara régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló lázadókat. A több mint egy évtizedes háború után azonban a Szíria és Törökország közötti kapcsolatok kezdenek felengedni. December végén a szíriai és a török védelmi miniszterek mérföldkőnek számító tárgyalásokat folytattak Moszkvában. 2011 óta ez volt az első ilyen találkozó. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.