17 éven át erőszakolt meg nőket a londoni rendőrség elit osztagának tagja

külföld
2023 január 16., 11:57
comments 10

A londoni rendőrség elit egységének tagja legalább több tucat alkalommal követett el nemi erőszakot az elmúlt 17 évben, írja a Guardian. David Carrick a parlamenti és diplomáciai testületeket védő egység tagja volt, és hétfőn elismerte, hogy legalább 43 alkalommal követett el erőszakot összesen 12 nővel szemben.

A rendőrség és az ügyészség szerint Carrick kihasználta azt, hogy rendőr, így férkőzött nők bizalmába, majd pedig megfenyegette őket, hogy ne merjék jelenteni a férfi által elkövetett erőszakot. A 48 éves férfi által elkövetett bűncselekmények mértéke miatt a modern kori Anglia bűnügyi történetének egyik legsúlyosabb szexuális bűnelkövetőjének számít.

A férfi hétfőn bűnösnek vallotta magát a bíróságon, várhatóan a jövő hónapban szabnak rá ki ítéletet. Súlyos kérdésként merül fel az is, hogy a londoni rendőrség (Met) hogyan nem szúrta ki, hogy Carrick milyen veszélyt jelent a társadalomra. 2000 és 2021 között ugyanis kilenc incidenst jelentettek a rendőrségnek, ebből nyolc arról szólt, hogy Carrick a gyanú szerint nőkre támadt, de a rendőrségen belül sokáig semmiféle érdemi vizsgálat nem történt, többek között azért, mert a nők vagy nem éltek hivatalosan is panasszal, vagy mert visszavonták együttműködési szándékukat a rendőrségi nyomozással.

Carrick karrierje közben meredeken ívelt felfelé, 2009-ben nevezték ki a politikusokat védő elit rendőrségi csapat tagjának, innentől lőfegyvert is hordhatott.

Az ügyészség szerint Carrick többek között azzal fenyegette a megerőszakolt és bántalmazott nőket, hogy ha a hatósághoz fordulnak, senki sem fog hinni nekik, mert ő egy rendőr. A férfi számos eszközzel megalázta és bántalmazta a megtámadott nőket, többeket bezárt például a lakásában lévő apró, lépcső alatti tárolóhelyiségbe, ahol meztelenül, a sötétben kellett órákat tölteniük.

A rendőrség szerint 2001-ben már fel kellett volna ismerniük, hogy a férfi milyen veszélyt jelent a nőkre, ennek ellenére átment minden ellenőrzésen, sőt, 2009-ben fegyvert is kapott.

A Met parancsok-helyettese, Barbara Gray azt mondta, hogy a testületnél újra át fogják vizsgálni azt az ezer panaszt, amely a rendőrség 45 ezres munkaállományával szemben felmerült korábban családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak miatt.

Az eljárás során az is kiderült, hogy a támadások közül néhány Londonban történt, a többségük azonban Hertfordshire-ben, és a helyi rendőrség nyomozása vezetett el a férfi elítéléséhez. A rendőrség feltételezése szerint Carricknak további áldozatai is lehetettek, akik még nem fordultak a hatósághoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.