Egyiptomban 38 embert ítéltek életfogytiglanra a 2019-es tüntetések miatt

külföld
2023 január 16., 07:54

Egy egyiptomi büntetőbíróság vasárnap 38 embert életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítélt a 2019-es kormányellenes tüntetésekben való részvételük miatt. A vádpontok közt szerepelt, hogy erőszakra buzdítottak a biztonsági erők és állami intézmények ellen. További 44 személyt, köztük kiskorúakat is 5-15 év börtönbüntetésre ítéltek ugyanazon vádak miatt. 22 embert felmentettek.

Tüntetés az elnök ellen a Kairót Gizával összekötő hídon
photo_camera Tüntetés az elnök ellen a Kairót Gizával összekötő hídon Fotó: -/AFP

Azok közt, akik életfogytiglant kaptak - közülük 23-mat távollétükben ítéltek el -, ott van a Spanyolországba menekült üzletember, Mohamed Ali is, akinek a közösségi médiában kiírt posztjai hatására utcai tüntetések törtek ki Kairóban, Szuezben és más egyiptomi városokban 2019 szeptemberében, Abdel Fattáh esz-Sziszi elnök lemondását követelve.

A tüntetéseket gyorsan szétverték a hatóságok, több száz embert letartóztattak. Emberi jogi szervezetek többször tiltakoztak már a hasonló tömeges ítéletek miatt. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.