Elhunyt Gina Lollobrigida, minden idők egyik legnagyobb olasz filmsztárja

GYÁSZ
2023 január 16., 12:45
comments 1

95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, közölte hétfőn a színésznő családja. La Lollo, ahogy becézték, a II. világháború utáni filmművészet egyik legnagyobb sztárja volt.

Gina Lollobrigida 2012-ben a Velencei Filmfesztiválon
photo_camera Gina Lollobrigida 2012-ben a Velencei Filmfesztiválon Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Lollobrigidát 1947-ben Róma szépségkirálynőjévé választottak, 19 évesen fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga volt, aki világszerte szexszimbólummá vált. Olyan színészekkel játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Frank Sinatra vagy Tony Curtis. Lollobrigida az egyik utolsó színész volt a Hollywood aranykorának tartott időszakból.

Többek között a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt. A hetvenes években bejelentette visszavonulását, a fotózásnak és szobrászatnak szentelte magát. Fotóriporterként találkozott Salvador Dalíval, Henry Kissingerrel és Fidel Castróval is

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

2022-ben független jelöltként, de az Italia Sovrana e Popolare (ISP) populista-szuverenista politikai tömörülés támogatása mellett elindult képviselőjelöltként az olasz parlamenti választáson, de nem szerzett mandátumot. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.