Első fokon 10 év börtönt kapott a Mester utcai villamosmegállóban késelő férfi

bűnügy
január 16., 14:51

Emberölés kísérlete miatt 10 év börtönre ítélték azt a férfit első fokon, aki két éve megkéselt egy embert Budapesten, a nagykörúti villamos Mester utcai megállójában – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A közlemény szerint a vádlott 2021 januárjában ismerőseivel a nagykörúti villamoson utazott, és konfliktusba keveredett a társaival. A leszállásuk után észrevette, hogy társaságuk egyik tagja szóváltásba keveredett egy férfival, a későbbi sértettel.

A szemközti peronon tartózkodó vádlott átfutott a villamossíneken, és késsel mellkason szúrta az áldozatát, majd a társaságával villamosra szállt, és elhagyta a helyszínt.

A járókelők hívtak mentőt, a mellkason szúrt férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, az életét csak a gyors és szakszerű orvosi ellátás mentette meg. A támadót másnap fogták el:

A törvényszék a tanúvallomások alapján megállapította, hogy a vádlott viselkedése, az elkövetés módja és a tettét követő magatartása mind arra utalt, hogy a terheltet ölési szándék vezette.

A vádlott tagadta, hogy meg akarta ölni a sértettet. Az eljárás során ténybeli beismerő vallomást tett, de ezt a bíróság csak csekély súllyal vehette figyelembe, mivel a bűncselekmény elkövetéséről kamerafelvételek is rendelkezésre álltak.

Súlyosító körülmény több is volt: a terhelt büntetett előélete, és hogy felfüggesztett szabadságvesztését töltötte, a tettét pedig a köznyugalom súlyos megzavarásával követte el.

A közlemény szerint csak a szerencsének, a férfi segítségére siető járókelőknek és az időben érkező orvosi ellátásnak volt köszönhető, hogy a támadás nem okozta a sértett halálát.

Az első fokú bíróság a férfit 10 év börtönre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyektől, és kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője a jogi minősítés megváltoztatásáért és enyhítésért fellebbezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.