Feleségén keresztül próbálták rávenni a hatóságok az ukrán oldalon harcoló magyar férfit, hogy mondjon le az állampolgárságáról

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
január 16., 04:38
comments 38
photo_camera Fazekas László Ukrajnába utazott, hogy az orosz agresszor ellen harcoljon az ukránok oldalán

2023. január 9-én sűrű napja volt A. kiemelt főnyomozónak. A Nemzeti Nyomozó Iroda Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályán dolgozó detektív reggel 9-től kezdve 4 és fél órán át hallgatott ki tanúként egy budapesti nőt.

Bár a kivételesen hosszú faggatás alapján akár erre is következtethetnénk, az asszonyt nem gyanúsították semmivel. A valódi célszemély a nő válófélben lévő férje, Fazekas László volt. Fazekas ugyanis azon kevés magyarországi magyar állampolgárok közé tartozik, akik Ukrajna orosz lerohanása után úgy döntöttek, hogy ukrán oldalon fegyvert fognak. A férfi 2022. március 4-én ült vonatra, kiutazott Ukrajnába, ahol azonnal, március 5-én csatlakozott a külföldi önkéntesekből álló nemzetközi légióhoz.

A magyar törvények szerint magyar állampolgárnak Magyarországgal nem egy szövetségi rendszerbe tartozó országban fegyveres szervezetbe belépni bűncselekménynek számít.

Igaz, nem különösebben súlyosnak: a dolog egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekménytípus neve: tiltott toborzás.

A kihallgatás ténye önmagában nem volt annyira meglepő, például azért sem, mert Fazekas az esemény előtt szűk két héttel, egy 2022. december 27-én publikált Youtube- videóban a nevét és arcát is vállalva nyilatkozott ukrajnai kalandjairól Juhász Péter közéleti influenszernek.

A rendőrségi beszélgetés tartalma annál jobban sokkolta a feleket:

felesége ugyanis a 444 tudomása szerint arról számolt be Fazekasnak, hogy a főnyomozó azt javasolta, a férfi jöjjön vissza Magyarországra, és ügyvéd jelenlétében menjen be hozzá, majd mondjon le a magyar állampolgárságáról, ellenkező esetben nemzetközi körözést adnak ki ellene. A detektív emiatt a számát is megküldte Fazekasnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.