Greenpeace: Elképesztő indoklással utasította el a bíróság a Fertő tavi beruházás elleni keresetet

környezetvédelem
2023 január 16., 13:11
comments 14

„Elképesztő indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét a Fertő tavi beruházás ügyében” – írja a zöldszervezet, ami vizsgálja az ítélet megtámadásának lehetőségét a Kúrián, és jogi lépéseket terveznek amiatt is, hogy a Kormányhivatal pár hete újra engedélyt adott a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került projektre.

Az írásbeli ítélet vonatkozó része így szól:

„[...] a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt.”

Vagyis eszerint a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000-ről szóló rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

Tüntetés a Fertő tóért a budai várnál 2021. június 18-án.
photo_camera Tüntetés a Fertő tóért a budai várnál 2021. június 18-án. Fotó: Kaufmann Balázs/444

A Fertő tavi beruházást közel 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeznék, mint korábban, ez pedig az eddigieknél is nagyobb sebeket ejtene a természeten – írja a Greenpeace Magyarország, ami két éve indított pert a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, mert a hivatal a beruházó kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást a Fertő tónál zajló, állami pénzből finanszírozott építkezés területén. A zöldszervezet szerint ez súlyos természetpusztítás, ami rendkívüli mértékben veszélyezteti ezt az egész Európában különlegességnek számító élőhelyet és az itt élő védett fajokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.