Nem árulták el családjának, pontosan melyik nap végzik ki a volt iráni védelmiminiszter-helyettest

POLITIKA
2023 január 16., 20:14

Akadályozhatták a napokban kivégzett volt iráni védelmiminiszter-helyettes, Alireza Akbari családját abban, hogy láthassák a holttestét vagy szabadon eltemethessék, írja a Guardian. A lapnak a családtagok azt mondták, a kivégzéssel kapcsolatban szintén egymásnak ellentmondó információkat kaptak, így

nem is tudják, pontosan melyik nap akasztották fel a kémkedéssel vádolt politikust.Az iráni-brit kettős állampolgárságú Akbarit azzal vádolták, hogy a brit titkosszolgálatnak kémkedett az előző vezetés alatt. Négy évvel ezelőtt tartóztatták le, a kémkedést mindvégig tagadta. A BBC korábbi cikke szerint családjának a kivégzés előtt néhány nappal szóltak, hogy menjenek el Akbarihoz egy „utolsó látogatásra”, aki ekkor már egy magánzárkában volt.

Alireza Akbari
photo_camera Alireza Akbari Fotó: Twitter

A Guardian szerint a volt miniszterhelyettes nővére és lánya hétfőn a teheráni temetőbe mentek, hogy összeszedjék a holttestet,

ott azonban közölték velük, hogy azt már csütörtökön eltemették. Csütörtökön már valóban érkeztek hírek a politikus felakasztásáról, az iráni hatóságok azonban tagadtak. A családnak azt mondták, hogy pénteken - mivel Iránban munkaszüneti nap volt - nem kerül sor a kivégzésre, szombat reggel viszont arra ébredtek - írják a cikkben - hogy az igazságügyi minisztérium már bejelentette Akbari halálát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.