A szocdem Boris Pistorius lesz a következő német védelmi miniszter

POLITIKA
2023 január 17., 13:17

Alsó-Szászország belügyminisztere, Boris Pistorius lesz a hétfőn lemondott német védelmi miniszter, Christine Lambrecht utóda – írja a Deutsche Welle.

Pistorius nemzetközi szinten teljesen ismeretlen politikus, aki az elmúlt 9 évben alsó-szász belügyminiszerként belbiztonsággal, kiberbűnözéssel, migrációval és sportügyekkel foglalkozott. A DW szerint azért rá eshetett Olaf Scholz kancellár választása, mert Pistorius gyakorlatias megoldóember hírében áll, aki témától függetlenül képes kezdeményezően fellépni és hatékonyan elintézni a dolgokat.

Katonai-hadászati tapasztalatai nincsenek, cserébe 9 évig irányította a tartományi rendőrséget, amit hivatali ideje alatt sikeresen megreformált. A demokrácia szempontjából kifejezetten fontosnak tartja az erős rendvédelmet. Amikor pártelnöke, Sakia Esken 2020-ban a német rendőrség „látens rasszizmusáról” beszélt, Pistorius azzal reagált, hogy ezzel „alaptalan általánosításnak” teszi ki a 300 ezer német rendőrt.

A leendő hadügyminiszter ugyanúgy osnabrücki születésű, mint Scholz kancellár, de egészen más karakter. Főnökénél sokkal harsányabb, közvetlenebb személyiség. Politikus családba született, hiszen édesanyja alsó-szász tartományi képviselő volt, ő maga 16 éves kora óta a szociáldemokrata párt tagja. A jogász végzettségű, 62 éves politikus özvegy, két lánya van. Felesége halála után hosszabb ideig élt együtt Gerhard Schröder volt kancellár exfeleségével, Doris Schröder-Kopffal.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.