Ezrével hullanak a nagyvadak Kenyában a tartós aszály miatt

Csak a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban több mint 600 nagyvad pusztult el az utóbbi fél évben a tartós aszály miatt – közölte a Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW).

Az IFAW szerint a feljegyzések négy évtizeddel ezelőtti kezdete óta még sosem pusztult el ennyi állat a szárazság miatt. „A rövid esőzések nem elegendőek arra, hogy a vadállatok számára létfontosságú növényzet regenerálódjon” – ismertette Robert Kless, az alap németországi vezetője.

Mindez katasztrofális hatással van a Kilimandzsáró lábánál található, a turisták körében közkedvelt nemzeti park állatvilágára. A júniustól novemberig tartó időszakban mintegy 130 elefánt, 3900 gnú és 1400 zebra esett áldozatul a szárazságnak. A veszélyeztetett maszájzsiráfok állományából is több mint 90 példány pusztult el.

photo_camera Szárazság Kenyában, Lodwar közelében 2009. november 9-én. Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images

A kenyai Vadvilág Képző- és Kutatóintézet (WRTI) már tavaly jelentette, hogy a februártól októberig tartó időszakban 205 elefánt veszett oda.

Tavaly az Amboseli Nemzeti Park mellett a Tsavo és a Samburu rezervátumokat is sújtotta a szárazság. A Samburuban például egy etetési program dacára a veszélyeztetett Grevy-zebrafaj 50 példánya múlt ki.

A gazdag állatvilága miatt kedvelt turisztikai célnak számító Kenya 40 éve nem tapasztalt szárazsággal kénytelen szembenézni. Kless szerint legalább három – csapadékban gazdag – évre van szükség ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt