Környezettudatosabbá válnának a magyarok, de nem a hús elhagyása árán

belföld
2023 január 17., 09:48
comments 3

A magyarok 94,8 százaléka szeretné környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évbekn, derült ki az ELTE PPK Ember-Környezet-Tranzakció Intézetének most publikált reprezentatív felméréséből, amelyről a Másfél fok számolt be. A kutatás szerint ezt leginkább az energiatakarékossággal próbálnák elérni, az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére a legkevésbé fogékonyak a magyarok.

A felmérés szerint regionálisan, anyagi szempontból és nemekre bontva is jelentős eltérések mutatkoznak abban, hogy ki hogyan és mennyire próbálná környezettudatosabbá tenni az életét. Az energiafogyasztást például leginkább a gazdagabb közép-magyarországi régióban tervezik csökkenteni, a környezetbarát ruházkodást pedig inkább a nők tartják megvalósíthatónak.

Az mindenesetre biztató, hogy a felmérés szerint a felnőtt lakosságnak csupán az 5,2 százaléka nem tervezi semmilyen területen környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évben.

A felmérés szerint a válaszadók 67,4 százaléka tervezi takarékosabbá tenni energiafelhasználását, 61,2 százalék szeretne kevesebb hulladékot termelni, 54 százalék csere helyett inkább javítaná elromlott eszközeit, 42,9 százalék részesítené előnyben vásárláskor a környezetbarát termékeket, 31,7 százalék választana környezetbarátabb közeledési módot, 21,3 százalék venne környezetbarátabb ruhákat, és 20,3 százalék még az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását is hajlandó lenne visszafogni.

A fenti adatok szinte teljes összhangban vannak azzal, hogy melyik környezettudatos tevékenységet milyen nehéznek értékelték egy 0-tól 7-ig terjedő skálán, amin a 7-es érték jelzi a legnehezebbet. Ez alapján 3,37-es átlaggal a legkönnyebbnek az energiatakarékosságot értékelték. Ezt 3,7 ponttal a kevesebb hulladék termelése, 3,84-gyel a dolgok javítása, 4,1 ponttal a környezetbarátabb ruházkodás, 4,12-vel a környezetbarátabb közlekedés, 4,22-vel a környezetbarátabb termékek vásárlása követte. Utolsó helyen, 4,66-os átlaggal a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztása végzett.

Ha egy kicsit az adatok mélyére nézünk, érdekes jelenséget figyelhetünk meg. Míg összességében a legtöbben a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztását tartják a legnehezebbnek - a válaszadók 33,6 százaléka vélekedett így -, a válaszadók 15,1 százaléka ezt tartja a legkönnyebbnek - ennél többen csak az energiatakarékosságot (17,7 százalék) és a dolgok megjavítását (25,9 százalék) tartják könnyebbnek. Az is érdekes, hogy a valójában legnehezebbnek tűnő vállalást, a kevesebb hulladék termelését, amire viszonylag kevés ráhatásunk van, mindössze a válaszadók 6 százaléka tartotta a legnehezebb választásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.