Németország már a norvégoktól veszi a legtöbb gázt

külföld
2023 január 17., 18:09
comments 2

A norvég gázexport felpörgésével Németország vált az északi ország messze legnagyobb kereskedelmi partnerévé. Mindent egybevetve Norvégia 726 milliárd korona (63 milliárd dollár) értékben exportált tavaly Németországba, amiből 621 milliárdot a gázszállítások tettek ki, írja a dpa hírügynökség.

photo_camera Jonas Gahr Støre norvég és Olaf Scholz német kormányfő Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A High North News néhány nappal ezelőtti cikke szerint a német gázszükséglet 33 százalékát Norvégiából fedezik, pedig korábban ez alig 20 százalék volt. Így Oroszország helyett már Norvégia a németek legnagyobb beszállítója.

A teljes norvég export egy év alatt 87 százalékkal nőtt, beleértve a gáz mellett minden mást és az összes külföldi partnert. Németország után Nagy-Britanniába, Franciaországba és Belgiumba exportáltak a legtöbbet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.