Példátlan hőhullámokat és világszerte felmelegedést hozhat az idén visszatérő El Niño

klímakatasztrófa
2023 január 17., 09:35
comments 2

Az El Niño (‘a fiú’) jelenség év végi visszatérésével a globális hőmérséklet meredeken emelkedni fog, az éghajlati jelenség ezidáig nem tapasztalt hőhullámokat okoz majd idén - figyelmeztetnek a klímaszakértők.

A korai előrejelzések szerint 2023 második felében tér vissza az El Niño, ami világszerte tovább súlyosbítja majd a szélsőséges időjárási jelenségeket, így “nagyon valószínűvé” téve azt, hogy a globális felmelegedés meg fogja haladni a kitűzött 1,5 C°-os felmelegedést. A globális felmelegedés már így is 1,2 C°-nál tart jelenleg a preindusztriális kor óta.

photo_camera Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

A feljegyzések kezdete óta 2016 volt a valaha volt eddigi legmelegebb év általánosságban a Földön, amit szintén egy jelentős El Niño fűtött a legmelegebbre.

Az El Niño egy ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelyet a Csendes-óceán vizének szelekkel való kölcsönhatása mozgat. A jelenség karácsony táján a legerősebb, és általában négyévente (ez a szám kettő-hét év között is mozoghat) ismétlődik.

Az El Niño a Csendes-óceán keleti térségében száraz időszakot, a nyugati térségében pedig jelentős esőzéseket okoz.

Az idei év átlaghőmérsékletét korábban már forróbbnak jósolták, mint ami 2022-ben volt, ami már így is az ötödik vagy hatodik legmelegebb volt, mióta mérik. Igaz, hogy az El Niño elsősorban december környékén zajlik, de a globálisan hőmérsékletemelkedést okozó hatásai hónapokkal később tűnnek fel igazán, ezért valószínűbb, hogy majd 2024-ben lesz újabb melegrekord.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.