Putyin új rendelete: az orosz cégek figyelmen kívül hagyhatják a „barátságtalan” országok részvényeseinek szavazatát

háború
január 17., 16:39
comments 36

Vlagyimir Putyin orosz elnök új rendelete alapján az orosz vállalatok egy részénél 2023 végéig nem kell majd figyelembe a „barátságtalan” országokból származó társtulajdonosok szavazatát a vállalati döntések meghozatalakor.

A rendelet azokra az energiaszektorban (beleértve a villamos energiát), gépgyártásban és kereskedelemben működő cégekre vonatkozik:

  • amiknek irányító vagy haszonélvező tulajdonosát szankciókkal sújtották,
  • amikben a részvénytőke legfeljebb felét „barátságtalan” külföldiek birtokolják, és
  • ahol a gazdasági társaság vagy a hozzá tartozó csoport bevétele az előző évben meghaladta a 100 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon 533 millió forintot).

Az érintett vállalatokban az összes kritériumnak érvényesülnie kell.

photo_camera Vlagyimir Putyin 2022. november 23-án Jerevánban. Fotó: Karen Minaszjan/AFP

Az indoklás szerint a rendeletet Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében fogadták el az USA és a hozzájuk csatlakozott külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és jogellenes nemzetközi fellépéseivel kapcsolatban.

A rendelet szerint az érintett orosz részvénytársaságok tulajdonosi testületi határozathozatalánál a barátságtalan külföldi államokból származó társtulajdonosok képviselőinek szavazatai „nem veendők figyelembe az orosz gazdasági társaság testületi ülésének napirendjén szereplő kérdésekről szóló szavazás határozatképességének és eredményének megállapításakor”.

Ilyen esetben a döntést a többi igazgatósági tag vagy részvényesek többségi szavazatával kell meghozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt