Vádalkut kötött a Katar-gate egyik főszereplője

külföld
január 17., 18:25

Beismerte bűnösségét és együttműködik a hatóságokkal Pier Antonio Panzeri, az Európai Uniót érintő korrupciós botrány egyik főszereplője – írja az Euronews. A volt európai parlamenti képviselő az általa aláírt dokumentumban többek között vállalta, hogy megosztja a hatóságokkal a korrupciós kör működési módját és az egyes országokkal kötött pénzügyi megállapodások részleteit. A Panzeri által tett írásos nyilatkozatot fontos fejleménynek nevezte a belga szövetségi ügyészség.

„A megállapodás olyan kötelezettségvállalásra utal, melynek értelmében a megbánást tanúsító személy érdemi, feltáró, igaz és teljes körű nyilatkozatot tesz a harmadik felek és adott esetben a saját érintettségéről az ügyhöz tartozó bűncselekményekkel kapcsolatban" – áll az ügyészség közleményében.

photo_camera Pier Antonio Panzeri EP-képviselő korában Fotó: MARC DOSSMANN/AFP

Az együttműködési megállapodás értelmében Panzeri „korlátozott büntetést" kaphat, egyelőre meghatározatlan börtönbüntetéssel, pénzbírsággal és lefoglalt vagyonának elkobzásával, ami az ügyész becslése szerint egymillió euró lehet. A belga hatóságok úgy vélik, Panzeri felesége és lánya is tudott a tiltott lobbitevékenységről, ezért kérték kiadatásukat Olaszországtól. A két nő tagadja a vádakat, és fellebbeztek a kezdeményezés ellen.

Az Európai Uniót érintő korrupciós botrány december elején robbant ki, amikor vizsgálati fogságba helyezték a görög Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét és három társát, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Katartól fogadtak el pénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt