Vádalkut kötött a Katar-gate egyik főszereplője

külföld
2023 január 17., 18:25

Beismerte bűnösségét és együttműködik a hatóságokkal Pier Antonio Panzeri, az Európai Uniót érintő korrupciós botrány egyik főszereplője – írja az Euronews. A volt európai parlamenti képviselő az általa aláírt dokumentumban többek között vállalta, hogy megosztja a hatóságokkal a korrupciós kör működési módját és az egyes országokkal kötött pénzügyi megállapodások részleteit. A Panzeri által tett írásos nyilatkozatot fontos fejleménynek nevezte a belga szövetségi ügyészség.

„A megállapodás olyan kötelezettségvállalásra utal, melynek értelmében a megbánást tanúsító személy érdemi, feltáró, igaz és teljes körű nyilatkozatot tesz a harmadik felek és adott esetben a saját érintettségéről az ügyhöz tartozó bűncselekményekkel kapcsolatban" – áll az ügyészség közleményében.

Pier Antonio Panzeri EP-képviselőként
photo_camera Pier Antonio Panzeri EP-képviselő korában Fotó: MARC DOSSMANN/AFP

Az együttműködési megállapodás értelmében Panzeri „korlátozott büntetést" kaphat, egyelőre meghatározatlan börtönbüntetéssel, pénzbírsággal és lefoglalt vagyonának elkobzásával, ami az ügyész becslése szerint egymillió euró lehet. A belga hatóságok úgy vélik, Panzeri felesége és lánya is tudott a tiltott lobbitevékenységről, ezért kérték kiadatásukat Olaszországtól. A két nő tagadja a vádakat, és fellebbeztek a kezdeményezés ellen.

Az Európai Uniót érintő korrupciós botrány december elején robbant ki, amikor vizsgálati fogságba helyezték a görög Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét és három társát, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Katartól fogadtak el pénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.