Miközben tüntetőket ítélnek halálra, a feleségét lefejező férfi csak 8 év börtönt kapott Iránban

külföld
2023 január 18., 17:45
comments 10

Iránban már négy embert végeztek ki a tavaly őszi tüntetések miatt, míg 18 másik embert halálra ítéltek. A 22 éves Mohammad Mahdi Karaminak például csak 15 perce volt, hogy megvédje magát a bíróságon, majd január 7-én kivégezték.

Eközben az a férfi, aki tavaly februárban lefejezte a 17 éves feleségét, csak 8 év börtönt kapott. A tavalyi becsületgyilkosság után a délnyugat-iráni Ahvazban nagy felháborodást keltettek azok a képek, amiken a férfi Sajjad Heydari Mona levágott fejét cipelte. A nőt 12 éves korában adták feleségül a férfihez, és csak 14 éves volt, amikor megszületett az első fiuk. Végül családon belüli erőszak miatt menekült Törökországba, miután a férfi nem egyezett bele a válásba. Azonban néhány nappal a gyilkosság előtt visszatért Iránba, mert a családja azt ígérte, garantálják a biztonságát.

Sajjad Heydarit gyilkosságért most 7,5 év börtönbüntetésre ítélték, és további 8 hónapot kapott testi sértésért. A bíróság szóvivője szerint az enyhébb büntetés annak köszönhető, hogy Mona szülei megbocsátottak a férfinak, nem pedig megtorlásra törekedtek. Az iráni törvények szerint a szándékos gyilkosságért halálbüntetés jár, hacsak az áldozat családja meg nem bocsát az elkövetőnek.

Az iráni kormányzat elleni tüntetéshullám szeptemberben tört ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála után. A fiatal lányt az iráni erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.