Nem viszem háborúba Csehországot - így kampányol Orbán csehországi szövetségese

külföld
2023 január 18., 11:39
comments 19

Vége a langyos kampánynak a cseh elnökválasztás első fordulója után, ahonnan 35,38 százalékkal Petr Pavel nyugalmazott tábornok és 35,02 százalékkal Andrej Babiš volt kormányfő jutott a január 27-28-i második fordulóba. A két jelölt kommunista múltja már az első forduló előtt téma volt, most úgy néz ki, még inkább az lesz. Ahogy az ukrajnai háborúhoz való viszony is váratlanul előkerült.

Az első forduló nem várt meglepetése volt, hogy a Pavelhez hasonlóan függetlenként induló, az országot kormányzó mérsékelt jobboldali koalícióhoz szintén közelálló Danuše Nerudová, a brnói Mendel Egyetem volt rektora csupán 13,93 százalékot szerzett. Az ő és a 6,75 százalékot elért Pavel Fischer volt franciaországi nagykövet hívei nagy valószínűséggel Petr Pavelre adnák szavazataikat, kérdés, mennyire mozgósíthatók, különösen úgy, hogy két kommunista múltú jelölt maradt versenyben.

Egyébként már az első forduló rekordrészvételt (68,24 százalék) hozott. Csehországban ez csupán a harmadik eset, amikor a nép választ köztársasági elnököt, 2018-ban a második körben az elsőhöz képest 400 ezernél többen mentek szavazni, 2013-ban viszont közel 200 ezerrel kevesebben.

Petr Pavel, az elnökválasztás első fordulójának nyertese
photo_camera Petr Pavel, az elnökválasztás első fordulójának nyertese Fotó: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

Ki akarja háborúba vinni Csehországot?

A Csehországot erősen megosztó, 2017-21 között miniszterelnöki posztot betöltő Andrej Babiš mindent megtesz azért, hogy híveit szavazásra buzdítsa, kérdés, hogy egy negatívba forduló kampánnyal mennyire rázza fel a saját hívei mellett azokat is, akik nem szeretnék őt újra a hatalomban látni. Ne feledjük, 2019-ben éppen az akkor miniszterelnöki posztot betöltő Babiš meggazdagodásának gyanús körülményei vezettek a mindmáig legnagyobb, negyedmilliós tüntetéshez a harminc éve önálló Csehországban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.