Németország csak akkor ad Leopard tankokat Ukrajnának, ha az USA Abramsokat küld

háború
2023 január 18., 20:29
comments 8

A német vezetés újra lépéskényszerben találta magát, miután már Lengyelország és Finnország is jelezte, hogy hajlandóak lennének Leopard 2-es tankokat adni Ukrajnának, a britek pedig Challenger 2-eseket küldenek. Olekszij Makejev, Ukraja németországi nagykövete nemrég arra szólította fel a német kormányt, hogy ők is küldjenek Leopard 2-es tankokat, mert ezek nélkül nem lesznek képesek visszafoglalni a területeiket, mire a járműveket gyártó német vállalat vezetője bemondta, hogy legfeljebb jövőre tudnának adni párat.

photo_camera Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint Olaf Scholz német kancellár kedd este telefonon egyeztetett erről Joe Bidennel, és azt mondta, egy feltétellel szállítanának tankokat az ukránoknak: ha az amerikaiak is küldenek a sajátjaikból. A lap szerint Scholz azt várja el, hogy az Egyesült Államok Abrams típusú tankokat küldjön. A német kancellár ugyanis nem akar egyoldalúan fellépni az ukránok támogatásában.

Amerikai Abrams egy lengyelországi hadgyakorlaton
photo_camera Amerikai Abrams tank egy lengyelországi hadgyakorlaton Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A lap úgy értesült, hogy a beszélgetés során nem adott egyértelmű választ Scholz felvetésére, de az Egyesült Államok egyértelműen azt várja el a németektől, hogy ne csak jóváhagyják, ha más tovább akarja adni az általuk gyártott Leopard 2-es tankokat, hanem maguk is szállítsanak.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére pénteken Ramsteinben találkozik az Ukrajnát hadianyaggal támogató országok csoportja, ahol már az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius is megjelenik.

Kanada 200 páncélozott járművet ígért

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerdán Kijevben jelentette be, hogy 200 darab Senator típusú páncélozott járművet adnak Ukrajnának. A segély értéke több mint 90 millió dollár, és az Ukrajnának bejelentett 500 millió dolláros kiegészítő katonai segély részeként érkezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök 2022 novemberében jelentett be.

link Forrás

A Senator páncélozott járművek a legmodernebbek közé tartoznak, ebben a kategóriában a legjobb technológiával felszereltek, és fegyverek könnyen telepíthetők rájuk. Lehetővé teszik a személyzet és a felszerelés biztonságos szállítását, valamint egészségügyi evakuálást is. Olyan acéltesttel és üveggel rendelkeznek, amelyek képesek ellenállni az 50-es kaliberű fegyverek tüzének. Robbanásbiztosak, ellenállnak a gránát- vagy aknarobbanásoknak is. A gumiabroncsok útközbeni felpumpálását biztosító Run Flat rendszerrel vannak ellátva, és olyan rendszerrel felszerelve, amely képes a kémiai, biológiai, radiológiai támadások elleni védekezésre azáltal, hogy tiszta levegőt állít elő egy túlnyomásos kabinban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.