Szerbia sem támogatja, hogy az oroszok területeket szakítsanak el Ukrajnától

háború
2023 január 18., 15:30
comments 9

Bár Szerbia hagyományosan az oroszok egyik legszorosabb európai szövetségesének számít, az utóbbi napokban Aleksandar Vučić több nyilatkozatban is elítélte a háborús agresszort. Először kifogásolta, hogy a Wagner Csoport Szerbiából is próbál zsoldosokat toborozni az ukrajnai háborúba. Szerdán pedig a Bloombergnek beszélt arról, hogy minden orosz területi követelést alaptalannak tart:

Mi már a kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy nem tudjuk és nem is tudnánk támogatni Oroszország invázióját Ukrajna ellen. Számunkra a Krím Ukrajna, Donbász Ukrajna - és ez így is marad.”

photo_camera Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vučić szerb elnök Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

Aleksandar Vučić elsődlegesnek tartja, hogy Szerbia EU-taggá váljon, ugyanakkor az Oroszország elleni szankciókat elutasítják, mivel Oroszország támogatja őket a koszovói függetlenség el nem ismerésében, valamint az orosz gázt is a piaci ár alatt kapják. Erről Vučić most azt mondta: „Hagyományosan jó a kapcsolatunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes döntést támogatunk, ami a Kremlből jön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.