A jógától félti a kereszténységet szerb pravoszláv egyház

életmód
2023 január 19., 19:49
comments 15

Komoly teológiai és életmód-vita alakult ki a szerb pravoszláv egyházban, miután Grigorij vladika püspök arról írt az Instagramon, hogy akik ezt kizárólag fizikai, nem pedig szellemi szinten művelik, azt türelemre taníthatja. „Ezért, ha valaki jó keresztény, és ragaszkodik hagyományaihoz, fizikai szinten végezheti ezeket a gyakorlatokat.”

Azonban az egyház szerint a jóga „abszolút mértékben összeegyeztethetetlen az ortodox keresztény hittel”, és „semmi keresni valója a keresztények életében”. A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint idézték az athéni érsekség szent szinódusának korábbi közleményét, amit azután adtak ki, hogy az ENSZ a jóga világnapjává nyilvánította június 21-ét, amit 2015 óta ünnepelnek. „A jóga a hindu vallás egyik fundamentális tanítása, és annak különféle iskolái, ágazatai, irányzatai léteznek, és az nem tekinthető a fitnesz egyik válfajának” - írta akkor az egyház.

Szerintük lehetet nem kapcsolni vallásos üzeneteket a jógához, mert „a gyakorlatok szekvenciái maguk a vallásos üzenetek, kezdve a Nap üdvözlésétől, ami egy politeista (sokistenhívő) vallási üzenet tornagyakorlatba csomagolva”. Ezt azzal támasztották alá, hogy jógázók nem akarnak áttérni a pilatesre, pedig az szerintük jobb hatással van az emberi szervezetre. „A jógagyakorlatok igenis összekapcsolódnak a szellemiséggel, konkrétan a meditációnak a Távol-Keletre jellemző módszereivel.” (Szabad Magyar Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.