Csák János díjat kapott Matolcsy Györgytől

díj
2023 január 19., 11:28

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát adta át Matolcsy György jegybankelnök a kulturális és innovációs miniszter Csák Jánosnak.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Matolcsy azt mondta, a Wekerle Sándor volt pénzügyminiszter és miniszterelnök nevét viselő díjat azok kaphatják meg, akik a modernizációt, innovációt képviselik és a Kárpát-medencei egységes gazdasági építkezést szolgálják. A jegybankelnök ehhez még hozzátette, hogy Wekerle Sándor a polgárosodás jelképe volt, azért is fontos személyének és életművének ápolása, „mert széles polgárosodásra épülős korszakot szeretnénk Magyarországon építeni”.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Csák János kulturális és innovációs miniszter, és Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetõje 2023. január 19-én
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Matolcsy szerint „a Trianon után elveszett Kárpát-medencei gazdasági egység kizárólag gazdasági, pénzügyi, kulturális és innovációs eszközökkel szerezhető vissza”, majd az MTI beszámolója szerint Csák Jánost méltatta, akinek „életműve” szerinte azt üzeni, hogy a vállalaton belüli reformok és az ország megújulására való törekvés egybeesik. „Most Csák János van abban a helyzetben, hogy egy innovatív Kárpát-medencei egységes teret szervezzen.” Miután megkapta a díjat, Csák beszédében azt mondta, feladatnak nevezte a „kötödések ápolását”, „a béke és biztonság megteremtését”, az „egyensúlyok kialakítását”, amivel „eljutunk az ősi krédónkhoz, ami az Isten, család, haza”. Tavaly a díj Nagydíj fokozatát Szijjártó Péter külügyminiszter kapta.