Greta Thunberg szerint nevetséges, hogy az Egyesült Arab Emírségek olajfőnöke fogja vezetni a klímatárgyalásokat

külföld
január 19., 19:24
comments 1
photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Greta Thunberg is részt vett a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon, ahol azért bírálta az Egyesült Arab Emírségeket, mert állami olajvállalatuk vezetőjét nevezték ki a Cop28 klímatárgyalások elnökévé. A Cop28-at idén novemberben rendezik meg. Szerinte a lobbisták „örök idők óta” befolyásolják a konferenciákat, és azzal vádolta az energiacégeket, hogy „a busz alá lökik” az embereket, írja a Guardian.

Emellett felszólította a globális energiaipart és finanszírozóit, hogy vessenek véget minden fosszilis tüzelőanyag-befektetésnek. Thunberg azután jelent meg csütörtökön a fórumon, hogy pár nappal ezelőtt őrizetbe vette a német rendőrség egy szénbánya melletti német falu lerombolása elleni tüntetéseken.

A svéd klímaaktivista mellett mások is felszólaltak Sultan Ahmed al-Jaber megválasztása ellen. Helena Gualinga, az ecuadori őslakos közösség képviselője szerint az Egyesült Arab Emírségek lépése azt jelenti, hogy nem veszik elég komolyan az éghajlatváltozást. „Szerintem ebből is látszik, hogy hová tartunk, ha a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok vezetőit bízzuk meg az éghajlati tárgyalások vezetésével” - mondta Gualinga. Az aktivisták megjegyzéseire a Cop28 szóvivője úgy reagált, hogy „al-Jaber, a megújuló energiával foglalkozó Masdar cég alapítója, egyedülállóan alkalmas a sikeres Cop28 levezénylésére”.

Az arab állami olajvállalat igazgatótanácsa még novemberben döntött úgy, hogy a növekvő globális energiaigény miatt 2030 helyett, már 2027-től napi 5 millió hordóra fogja növelni az olajkitermelését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt