Greta Thunberget is őrizetbe vették egy szénbánya elleni tüntetésen Németországban

környezetvédelem
2023 január 17., 18:51
comments 15

A német rendőrség őrizetbe vette Greta Thunberg svéd klímaaktivistát egy nyugat-németországi falu előtti tüntetésen.

Rendőrök és tüntetők 2023. január 18-én Lützerath mellett.
photo_camera Rendőrök és tüntetők 2023. január 18-én Lützerath mellett. Fotó: KADIR ILBOGA/Anadolu Agency via AFP

Thunberg azokkal az aktivistákkal tiltakozott, akik megpróbálták megakadályozni, hogy az elhagyatott Lützerath falut lerombolják egy szénbánya bővítése miatt.

A német rendőrség azt mondta a BBC-nek, hogy Thunberget nem tartóztatták le, és miután ellenőrizték az igazolványát, szabadon engedték mindenki máshoz hasonlóan.

Rendőrök viszik el Greta Thunberget
photo_camera Rendőrök viszik el Greta Thunberget Fotó: ROBERTO PFEIL/dpa Picture-Alliance via AFP

A rendőrség azt mondta, Thunberget azután vették őrizetbe, hogy egy csoport a Lützerathtól kb. 9 km-re lévő Garzweiler 2 bánya bejárata felé rohant. A rendőrség a Reuters hírügynökségnek azt mondta: egy ember beugrott a bányába.

Az aktivisták azzal érvelnek, hogy a szén égetése aláássa Németország erőfeszítéseit az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az ország megígérte, hogy 2030-ig kivonja a széntüzelésű energiát. A lignit a szén legszennyezőbb formája, és Lützerath környékén évente 25 millió tonnát termelnek belőle.

photo_camera Fotó: ROBERTO PFEIL/dpa Picture-Alliance via AFP

A falu, ami az RWE energiavállalat tulajdonába került, miután az utolsó lakosa is elhagyta, várhatóan az utolsó lesz, amit le kell bontani a lignitbánya miatt. Az energiacég szerint már ezen a télen szükség van a falu alatti szénre.

A tüntetés szervezői szerint kb. 35 ezren tüntettek szombaton, a rendőrség szerint inkább közel 15 ezren. A rendőrség közölte, hogy a hétvégén sikerült eltávolítaniuk az összes aktivistát a városból. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.