Hat nap után kiürítették a lignitbánya-bővítés miatt lebontandó német települést

klímavédelem
2023 január 16., 16:53

A művelet hatodik napján véget ért Németországban a kiürítés egy lignitbánya bővítése miatt lebontásra váró településen, amit klímaaktivisták tartottak megszállva.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lévő Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni. Az RWE január 11-én kezdte el a település lebontását rendőri biztosítással.

Az eljárás jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és felépítettek többek között több olyan háromlábú állványt is 4-5 méter hosszú gerendákból, amikre odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.

Klímatüntetők a településen január 11-én.
photo_camera Klímatüntetők a településen január 11-én. Fotó: Rolf Vennenbernd/dpa via AFP

Az aktivisták eltávolítására csaknem 1000 rohamrendőrt mozgósítottak. Fokozatosan, szinte m2-ről m2-re ürítették ki a területet. A falufoglalók sokszor támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.

Szombaton rendőrségi becslés szerint 15 ezer, a szervezők adatai szerint 35 ezer ember részvételével tüntetést tartottak a bányabővítés ellen. A demonstráción történt összecsapásokban hatósági adatok szerint 70 rendőr, a szervezők tájékoztatása szerint legalább 90 tüntető sérült meg.

Mára már csak két aktivista maradt a faluban, ők az egyik épület alá, egy alagútba húzódtak be. Délután önként elhagyták a települést, így hivatalosan véget ért Lützerath kiürítése.

photo_camera Fotó: Federico Gambarini/dpa via AFP

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter elítélte a klímaaktivisták tiltakozási módszereit. Szerinte az aktivisták „felelőtlenül” jártak el, hiszen az „égő barikádok, omlásveszélyes alagutak és a magasra épített rozoga faházak” révén nemcsak magukat, hanem a rendőrök testi épségét is veszélyeztették.

Szerinte a klímaválság elleni erőfeszítések társadalmi támogatottságát is veszélyeztetik azok, akik a demokratikus diskurzus helyett „erőszakkal fejezik ki az aggodalmukat”.

De a belügyminiszter szerint ki kell vizsgálni a rendőrök módszereivel kapcsolatos panaszokat is, azt mondta: nem marad következmények nélkül, ha beigazolódnak a túlkapásokról szóló vádak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.