Megjöttek a rendőrök a klímatüntetőkért, akik elfoglaltak egy ledózerolásra ítélt falut Németországban

külföld
2023 január 11., 10:30
comments 9

Körbevették a rendőrök a közel 200 klímaaktivista által elfoglalt németországi falut, Lützerathot.

Délelőtt Twitter-posztban figyelmeztették az ott levőket, hogy következmények nélkül távozhatnak, mire az aktivisták köveket és petárdákat dobtak a rendőrök felé. Az újabb felszólítás már arról szólt, hogy maradjanak békések, és ne erőszakoskodjanak.

Klímatüntetők a településen január 11-én.
photo_camera Fotó: Rolf Vennenbernd/dpa via AFP

A Deutsche Welle szerint az aktivisták barikádok mögött rejtőznek, és faházakhoz láncolták magukat. Két embert már letartóztattak, de mindenki arra számít, hogy napokig, ha nem hetekig tart még, mire kiürítik a falut.

Az eredeti lakók már korábban távoztak, miután kiderült: az egész falut eltüntetik a föld színéről, hogy az RWE nevű energiacég kitermelhesse a felszín alatti lignitet.

Az aktivisták szerint a közeli bánya bővítésével hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezne, ami lehetetlenné tenné, hogy Németország teljesítse a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a német kormány 2020-ban bejelentette, felhagy a klímagyilkos szén elégetésével, és 2038-ig fokozatosan leállítja széntüzelésű erőműveit.

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A ukrajnai háború okozta energiaválság miatt viszont több régi szénerőművet újranyitottak, decemberben pedig bejelentették, hogy januárban kiürítik Lützerathot, és megkezdik a falu bontását.

A Deutsche Welle Youtube-csatornáján élőben követhetők az események:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.