A lengyel legfelsőbb bíróság is felmentette a nőt, aki leszúrta az őt megerőszakolni próbáló férjét

külföld
január 20., 12:58
comments 13

Lengyelországban a legfelsőbb bíróság fenntartotta azt a két korábbi törvényszéki döntést, amely felmentette a gyilkosság vádja alól Karolina P.-t , aki 2020-ban önvédelemből leszúrta a férjét, amikor az megpróbálta megerőszakolni őt. Az ügyészség a krakkói regionális bíróság és a krakkói fellebbviteli bíróság felmentő ítéletet megfellebbezte és a legfelsőbb bíróságig vitte az ügyet, gyilkosságért nyolc év börtönt kértek a 38 éves nőre.

photo_camera Tüntetés a családon belüli erőszak ellen Varsóban, 2020. júliusában Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A férj, Marcin P. 2020. júniusában részegen ment haza és szexet követelt a feleségétől. Ez nem az első ilyen eset volt. Két kisgyerekük is a lakásban volt. A nő az erkélyre menekült a férje elől, és megpróbált segítséget kérni a szomszédoktól. A férfi utánament, elkezdte lökdösni a nőt, a nő ekkor a férfi kezébe vágott egy késsel, amit időközben vett magához. A férfi tovább bántalmazta a nőt, aki ekkor a mellkasába szúrt. Karolina P. kihívta a mentőket, de nem tudták megmenteni a férfi életét.

Az ügyészség azzal érvelt, hogy a férfi annyira részeg volt, hogy a nőnek nem kellett volna kést használnia, mert szimplán kiabálással is eltántoríthatta volna. Ryszard Witkowski, a legfelsőbb bíróság bírája azonban azt nyilatkozta: „A bíróságnak semmi kétsége nem volt az incidens lefolyásával kapcsolatban, valamint a szükséges védekezés körülményeiről sem.”

Karolina P. ügyvédje, Katarzyna Król üdvözölte a döntést. „A bíróságok megállapították, hogy a nő szexuális szabadsága maga fontosabb, mint az őt megtámadó bántalmazó élete.”

Lengyelországban a járvány előtt egy kormány által végeztetett kutatás azt találta, hogy a lengyel nők 63 százalékát érte már valamiféle kapcsolaton belüli erőszak, és ez a szám nőtt a pandémia alatt. (Notes from Poland)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt