A lengyel legfelsőbb bíróság is felmentette a nőt, aki leszúrta az őt megerőszakolni próbáló férjét

külföld
2023 január 20., 12:58

Lengyelországban a legfelsőbb bíróság fenntartotta azt a két korábbi törvényszéki döntést, amely felmentette a gyilkosság vádja alól Karolina P.-t , aki 2020-ban önvédelemből leszúrta a férjét, amikor az megpróbálta megerőszakolni őt. Az ügyészség a krakkói regionális bíróság és a krakkói fellebbviteli bíróság felmentő ítéletet megfellebbezte és a legfelsőbb bíróságig vitte az ügyet, gyilkosságért nyolc év börtönt kértek a 38 éves nőre.

Tüntetés a családon belüli erőszak ellen Varsóban, 2020. júliusában
photo_camera Tüntetés a családon belüli erőszak ellen Varsóban, 2020. júliusában Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A férj, Marcin P. 2020. júniusában részegen ment haza és szexet követelt a feleségétől. Ez nem az első ilyen eset volt. Két kisgyerekük is a lakásban volt. A nő az erkélyre menekült a férje elől, és megpróbált segítséget kérni a szomszédoktól. A férfi utánament, elkezdte lökdösni a nőt, a nő ekkor a férfi kezébe vágott egy késsel, amit időközben vett magához. A férfi tovább bántalmazta a nőt, aki ekkor a mellkasába szúrt. Karolina P. kihívta a mentőket, de nem tudták megmenteni a férfi életét.

Az ügyészség azzal érvelt, hogy a férfi annyira részeg volt, hogy a nőnek nem kellett volna kést használnia, mert szimplán kiabálással is eltántoríthatta volna. Ryszard Witkowski, a legfelsőbb bíróság bírája azonban azt nyilatkozta: „A bíróságnak semmi kétsége nem volt az incidens lefolyásával kapcsolatban, valamint a szükséges védekezés körülményeiről sem.”

Karolina P. ügyvédje, Katarzyna Król üdvözölte a döntést. „A bíróságok megállapították, hogy a nő szexuális szabadsága maga fontosabb, mint az őt megtámadó bántalmazó élete.”

Lengyelországban a járvány előtt egy kormány által végeztetett kutatás azt találta, hogy a lengyel nők 63 százalékát érte már valamiféle kapcsolaton belüli erőszak, és ez a szám nőtt a pandémia alatt. (Notes from Poland)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.