A ramsteini találkozó legfontosabb kérdése, hogy ki ad tankot Kijevnek

háború
január 20., 9:06
comments 9

Pénteken 50 ország védelmi minisztere találkozik a németországi Ramstein légi bázison, hogy az Ukrajnának való hadianyag-szállításról egyeztessen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “határozott döntéseket” vár a további fegyverexportok terén az Ukrajnát támogató országoktól. A találkozó központi kérdése valószínűleg az lesz, hogy küldjenek-e tankokat Ukrajnának, és ha igen, ki, eddig ugyanis egy szövetséges sem lépte meg, hogy harckocsikkal támogassa az ukránokat.

A találkozót megelőzően csütörtökön Ukrajna több szövetségese jelentett be további harcászati támogatásokat több milliárd dollár értékben, azonban egyik csomag sem tartalmazott tankokat. Ukrajna már egy ideje német gyártású Leopard tankokat kér, hogy bevethesse azokat a frontvonalon.

Az USA 2,5 milliárd dollár értékben küld hadászati eszközöket Kijevnek, köztük páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket, jelentette be az ország védelmi minisztériuma csütörtökön.

Szintén csütörtökön európai országok képviselői is egyeztettek Ukrajna további támogatásáról egy észtországi katonai bázison. Kilenc ország egy közös nyilatkozatban ígért további harcászati támogatást:

 • Egyesült Királyság: 600 Brimstone rakéta;

 • Dánia: 19 Caesar önjáró tarack;

 • Észtország: tarackok, lőszer, segédjárművek, tankelhárító gránátvetők;

 • Lettország: Stinger légvédelmi rendszerek, két helikopter, drónok;

 • Litvánia: légvédelmi lövegek és két helikopter;

 • Lengyelország: S-60-as légvédelmi lövegek 70 ezer hozzátartozó lőszerrel;

 • Csehország: további nagy kaliberű lőszerek, tarackok és páncélozott csapatszállítók gyártása;

 • Hollandia: pénteken hozza nyilvánosságra.

Csütörtökön Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök egy interjúban azt mondta, hogy Lengyelország akkor is küldene német Leopard 2 tankokat Ukrajnának, ha Németország nem hagyja jóvá ezt a pénteki találkozón.

Lengyelország - Finnországgal együtt - 14 Leopard 2-es tankot akar adni Ukrajnának, ehhez normális esetben Berlin jóváhagyása szükséges, azonban Németország még habozik az ügyben.

A lengyel miniszterelnök szerint “a jóváhagyás másodlagos jelentőséggel bír”, mert a legfontosabb, hogy a harcászati támogatás mielőbb eljusson Ukrajnába. “Vagy gyorsan megszerezzük ezt a jóváhagyást, vagy majd magunk megtesszük” - mondta Morawieczki. Lettország védelmi minisztere, Arvydas Anusauskas szerint a pénteki találkozón mások is csatlakozhatnak a lengyel miniszterelnökhöz. “Néhány ország egyértelműen fog Leopard tankokat küldeni Ukrajnának, ez biztos” - mondta Anusauskas. (via BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt