Árukat szállíthat a Roszatom a szankcionált orosz hadiiparnak

háború
2023 január 20., 15:25
comments 9

A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat alkatrészeket, technológiát és rakétaüzemanyaghoz szükséges nyersanyagokat szállíthat az orosz fegyveriparnak, írja a Washington Post a Roszatom egyik osztályvezetőjének 2022 októberi levelére hivatkozva. Az ukrán hírszerzés által megszerzett levél az orosz védelmi minisztériummal és a hadiipar képviselőivel nemrégiben tartott találkozóra utal. A levélből kiderül, hogy az állami atomvállalat felajánlotta, hogy árukat szállít az orosz katonai egységeknek és a szankciókkal sújtott orosz fegyvergyártóknak.

A Roszatom régóta civil szereplőként hivatkozik magára. A vállalat világszerte kereskedelmi partnerségben üzemeltet atomerőműveket - sőt, Magyarországon újat épít -, úgy, hogy az orosz nukleáris fegyverek fejlesztésében is fontos szerepe van. Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt azonban kiderült, hogy a Roszatom - aminek igazgatótanácsában az orosz biztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi magas rangú tisztviselői ülnek - milyen szoros kapcsolatban van a hadiiparral és az ukrajnai orosz katonai műveletekkel is.

A szakértők szerint Oroszország a Roszatom jelenlegi szankciómentes státuszát arra használhatja fel, hogy olyan alkatrészeket szerezzen be, amikre egyébként embargó lenne érvényben.

photo_camera Fotó: Evgeny Biyatov/Sputnik

A dokumentumok szerint a Roszatom leányvállalatai többek között alumínium-oxidot ajánlottak fel az orosz védelmi iparnak, ami a rakétaüzemanyag egyik fontos összetevője. Szerepel a listán lítium-ion akkumulátor - ami a tankokhoz, rakétavédelmi rendszerekhez és más fegyverekhez kellenek -, 3D-nyomtatási technológia, és a repülőgép- és rakétatechnikában használt kémiai vegyületek is. Egyelőre nem világos, hogy ezek közül miket szállítottak az orosz fegyveriparnak.

A vállalat eddig megúszta a szankciókat a polgári nukleáris energiaiparban való kiterjedt részvétele miatt. Jelenleg 23 atomerőműt üzemeltet világszerte, többek között Indiában, Törökországban és Egyiptomban, a külföldi megrendelésállománya pedig 200 milliárd dollárt tesz ki. A Roszatomtól való függőség azonnali feloldása nukleáris üzemanyag-ellátás, a hulladékkezelés és más partnerségi megállapodások terén jelentős energiaár-ingadozást okozhatna. Lengyelország és Litvánia azonban szeretné, ha az Európai Unió korlátozásokat vezetne be Oroszország nukleáris iparával szemben az új szankciók részeként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.