Életfogytiglanra ítélnek egy kémet Svédországban, mert az orosz hírszerzésnek jelentett

bűnügy
2023 január 20., 05:47

Több mint tíz éven át Oroszországnak kémkedett, ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik Peiman Kia volt svéd hírszerzőt, írja a Guardian. Kia az orosz katonai hírszerzésnek, a GRU-nak jelentett, miközben a svéd biztonsági- és kémelhárító szolgálatnál és a hadsereg hírszerzésénél dolgozott, és tagja volt egy olyan titkos szervezetnek is, amely a külföldi svéd kémekkel foglalkozik.

Måns Wigén, az ügyben eljáró bíró sajtótájékoztatója a stockholmi járási bíróságon 2013. január 19-én.
photo_camera Måns Wigén, az ügyben eljáró bíró sajtótájékoztatója a stockholmi járási bíróságon 2013. január 19-én. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Kia számos szigorúan titkosított iratot is megosztott az orosz hatóságokkal. Öccse, Paiame, akit a bűncselekmény megtervezésével és kapcsolattartással vádolnak, tíz évet kaphat. Az iráni születésű testvérpár várhatóan fellebbezni fog az ítéletek ellen, a vádakat mindketten tagadják.

A bizonyítékok nagy részét nemzetbiztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, de a lap szerint a testvérpárt azután tartóztatták le tavalyelőtt Stockholmban, hogy kémkedés vádjával elfogtak egy svéd házaspárt, akik Oroszországnak és az Egyesült Államoknak is jelenthettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.