A szélsőjobbosok koránt égettek, a szélsőbalosok egyszerre tüntettek a NATO és a törökök ellen Stockholmban

külföld
2023 január 21., 18:41
comments 6

Párhuzamosan több demonstrációt is tartottak szombaton a svéd fővárosban, Stockholmban az ország NATO-csatlakozása mellett és ellen, illetve Torokország ellen. A tekintélyes Dagens Nyheter beszámolója szerint a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult az utcákra, de sok dolguk nem akadt, nem érkezett hír zavargásokról, rendbontásokról - már amennyiben eltekintünk az ismert szélsőjobboldali provokatőr, Rasmus Paludan előre beharangozott akciójától, melynek részeként a török nagykövetség közelében, csekély érdeklődés közepette elégetett egy Koránt.

Páros lábbal Erdogan arcába: szombaton Stockholmban a NATO mellett és ellen, illetve Törökország ellen is tüntettek.
photo_camera Páros lábbal Erdogan arcába: szombaton Stockholmban a NATO mellett és ellen, illetve Törökország ellen is tüntettek. Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP

Paludan így is sikerrel okozott botrányt, hiszen Törökország már a koránégetés belengetésére reagálva lemondta a svéd védelmi miniszter Ankarába tervezett látogatását. A látogatás igen jelentős lett volna, Törökország mondvacsinált okokból hónapok óta akadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, amit ugyan a NATO tavaly nyári csúcstalálkozóján maga is megszavazott. Ám a csatlakozást minden országnak ratifikálnia kéne, ezt Törökországon kívül ezidáig csak Magyarország nem tette meg, mert Orbán Viktor Oroszország érdekeit az EU-ban harciasan képviselő kormánya lényegében indoklás nélkül - arra hivatkozva, hogy társadalmi egyeztetést kell folytatni a kérdésben - nem terjesztette még a parlament elé a ratifikációt.

Törökország a NATo-csatlakozás ratifikációja fejében azt követeli, hogy Svédország és Finnország adjon ki több tucat olyan török állampolgárt, akiket hazájukban terrorizmussal vádolnak, de akik a svéd és a finn törvények alapján az ég világon semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért kiadatásukat a jogállami eljárásban a bíróság megtagadta.

A párhuzamosan zajló demonstrációk közül a Kurd Demokratikus Közösségi Központ és más szélsőbaloldali csoportok közös demonstrációja volt tán a legsajátosabb. Ezen egyrészt elégettek egy Erdogan bábut, emellett párhuzamosan tiltakoztak a NATO-csatlakozás, illetve a NATO-csatlakozást akadályozó Törökország ellen. Mindezt a Dagens Nyheter beszámolója szerint nyugodt hangulatban, a kurd mozgalmak vörös-zöld-sárga zászlóit lengetve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.