A szélsőjobbosok koránt égettek, a szélsőbalosok egyszerre tüntettek a NATO és a törökök ellen Stockholmban

külföld
január 21., 18:41
comments 7

Párhuzamosan több demonstrációt is tartottak szombaton a svéd fővárosban, Stockholmban az ország NATO-csatlakozása mellett és ellen, illetve Torokország ellen. A tekintélyes Dagens Nyheter beszámolója szerint a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult az utcákra, de sok dolguk nem akadt, nem érkezett hír zavargásokról, rendbontásokról - már amennyiben eltekintünk az ismert szélsőjobboldali provokatőr, Rasmus Paludan előre beharangozott akciójától, melynek részeként a török nagykövetség közelében, csekély érdeklődés közepette elégetett egy Koránt.

photo_camera Páros lábbal Erdogan arcába: szombaton Stockholmban a NATO mellett és ellen, illetve Törökország ellen is tüntettek. Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP

Paludan így is sikerrel okozott botrányt, hiszen Törökország már a koránégetés belengetésére reagálva lemondta a svéd védelmi miniszter Ankarába tervezett látogatását. A látogatás igen jelentős lett volna, Törökország mondvacsinált okokból hónapok óta akadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, amit ugyan a NATO tavaly nyári csúcstalálkozóján maga is megszavazott. Ám a csatlakozást minden országnak ratifikálnia kéne, ezt Törökországon kívül ezidáig csak Magyarország nem tette meg, mert Orbán Viktor Oroszország érdekeit az EU-ban harciasan képviselő kormánya lényegében indoklás nélkül - arra hivatkozva, hogy társadalmi egyeztetést kell folytatni a kérdésben - nem terjesztette még a parlament elé a ratifikációt.

Törökország a NATo-csatlakozás ratifikációja fejében azt követeli, hogy Svédország és Finnország adjon ki több tucat olyan török állampolgárt, akiket hazájukban terrorizmussal vádolnak, de akik a svéd és a finn törvények alapján az ég világon semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért kiadatásukat a jogállami eljárásban a bíróság megtagadta.

A párhuzamosan zajló demonstrációk közül a Kurd Demokratikus Közösségi Központ és más szélsőbaloldali csoportok közös demonstrációja volt tán a legsajátosabb. Ezen egyrészt elégettek egy Erdogan bábut, emellett párhuzamosan tiltakoztak a NATO-csatlakozás, illetve a NATO-csatlakozást akadályozó Törökország ellen. Mindezt a Dagens Nyheter beszámolója szerint nyugodt hangulatban, a kurd mozgalmak vörös-zöld-sárga zászlóit lengetve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt