Tizenöt bajnoki pontot levontak a Juventustól

futball
2023 január 21., 07:27

A Serie A harmadik helyén álló rekordbajnok Juventust 15 pontos levonással sújtja az Olasz Labdarúgó-szövetség, írja a BBC.

A bajokról egy ideje már tudni lehetett, a klub a gyanú szerint hamisan könyvelt, trükközött az átigazolási és ügynöki díjakkal 2019 és 2021 között, emiatt Andrea Agnelli elnök és Pavel Nedved alelnök már november végén lemondtak, most Agnellit kétéves, Nedvedet nyolc hónapos eltiltással sújtották. Rajtuk kívül

  • Federico Cherubini sportigazgatót 16 hónapra,
  • Fabio Paraticit, a klub egykori sportigazgatóját, aki már a londoni Tottenhamnél dolgozik harminc hónapra,
  • Maurizio Arrivabene volt vezérigazgatót 24 hónapra

tiltották el.

A klub az Olasz Olimpiai Bizottságnál fellebbez, és sérelmezi, hogy eredetileg tizenegy Serie A-s klubot vizsgáltak, de büntetést csak ők kaptak.

A szabálytalanságok miatt az UEFA is vizsgálódik, így elképzelhető, hogy a klub nemzetközi kupaindulását érintő szankciókat is bevezetnek. A Juventus az Európa-ligában van versenyben, ahol a francia Nantes csapatával játszik a nyolcaddöntőbe jutásért.

A 15 pontos levonással a Juventus a 10. helyre zuhan a Serie A-ban. A legutóbbi fordulóban a bajnokesélyes Napoli otthonában szenvedtek megsemmisítő, 5-1-es vereséget, miközben az azt megelőző nyolc meccsüket gólt sem kapva nyerték. Vasárnap az Atalantát fogadják. A Bajnokok Ligáját érő negyedik helytől 12 pontra vannak.

A Juventust a 2006-ban megvesztegetés miatt a Serie B-be száműzték, két bajnoki címét elvették. Akkor négy másik klub volt érintve, de a bajnokságból végül csak a torinóiakat zárták ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.