Érvénytelen a népszavazás Szlovákiában

külföld
2023 január 22., 09:39

Mindössze 27 százalékos volt a részvétel a szlovákiai népszavazáson, pedig az érvényességhez 50 százalékra lett volna szükség.

A referendumot a Robert Fico vezette ellenzéki Smer-SD párt kezdeményezte, és arról az alkotmánymódosításról szólt, ami lehetővé tenné, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka népszavazással vagy parlamenti döntéssel is lerövidíthető legyen.

A résztvevők 97,5 százaléka támogatta a módosítást, de az érvénytelenség miatt ennek nincs jogi következménye.

A parameter.sk szerint két magyarok lakta járásban, a dunaszerdahelyiben és a komáromiban volt a legalacsonyabb a részvétel, 13,3 és 15,6 százalék.

photo_camera Robert Fico Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A jelenlegi, megbízott kormányfő Eduard Heger korábban azt mondta:„A jelenlegi helyzetben teljesen tárgytalan a népszavazás, mivel a képviselők nyilatkozatai alapján lesz elegendő szavazat a parlamentben a választási ciklus lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítás elfogadásához.”Szerinte a referendum a Smer-SD kampányakciója, amivel „saját büntetlenségét és a hatalomba való visszatérését akarja bebiztosítani”.

photo_camera Eduard Heger Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Nem vett részt a népszavazáson a köztársasági elnök sem. Zuzana Čaputová szerint a távolmaradás is véleménynyilvánítás.

Azt mondta, „a népszavazás szervezői nyilatkozataikban sokkal inkább foglalkoztak azzal, hogy a politikai ellenfeleiket támadják, semmint magával a népszavazás témájával. Távolmaradásommal a civil véleményemet fejezem ki, államfőként viszont minden szükséges lépést megteszek, hogy a parlament január végéig módosítsa az alkotmányt és ennek köszönhetően a legrövidebb reális határidőn belül sor kerüljön az előrehozott választásra”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.