Érvénytelen a népszavazás Szlovákiában

külföld
január 22., 09:39
comments 3

Mindössze 27 százalékos volt a részvétel a szlovákiai népszavazáson, pedig az érvényességhez 50 százalékra lett volna szükség.

A referendumot a Robert Fico vezette ellenzéki Smer-SD párt kezdeményezte, és arról az alkotmánymódosításról szólt, ami lehetővé tenné, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka népszavazással vagy parlamenti döntéssel is lerövidíthető legyen.

A résztvevők 97,5 százaléka támogatta a módosítást, de az érvénytelenség miatt ennek nincs jogi következménye.

A parameter.sk szerint két magyarok lakta járásban, a dunaszerdahelyiben és a komáromiban volt a legalacsonyabb a részvétel, 13,3 és 15,6 százalék.

photo_camera Robert Fico Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A jelenlegi, megbízott kormányfő Eduard Heger korábban azt mondta:„A jelenlegi helyzetben teljesen tárgytalan a népszavazás, mivel a képviselők nyilatkozatai alapján lesz elegendő szavazat a parlamentben a választási ciklus lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítás elfogadásához.”Szerinte a referendum a Smer-SD kampányakciója, amivel „saját büntetlenségét és a hatalomba való visszatérését akarja bebiztosítani”.

photo_camera Eduard Heger Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Nem vett részt a népszavazáson a köztársasági elnök sem. Zuzana Čaputová szerint a távolmaradás is véleménynyilvánítás.

Azt mondta, „a népszavazás szervezői nyilatkozataikban sokkal inkább foglalkoztak azzal, hogy a politikai ellenfeleiket támadják, semmint magával a népszavazás témájával. Távolmaradásommal a civil véleményemet fejezem ki, államfőként viszont minden szükséges lépést megteszek, hogy a parlament január végéig módosítsa az alkotmányt és ennek köszönhetően a legrövidebb reális határidőn belül sor kerüljön az előrehozott választásra”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt