Kizsákmányolják az ukrán menekülteket a finn építőiparban

külföld
január 22., 08:10
comments 4

Kiszolgáltatott helyzetben vannak az ukrán menekültek a finnországi munkaerőpiacon, ami a kizsákmányolásukhoz vezet, különösen az építőiparban, számolt be a finn közmédia.

A szakszervezetek többször felhívták a figyelmet, hogy az ukránok többet dolgoznak, de kevesebb pénzt kapnak az építkezéseken. Előfordul, hogy indokolatlanul vállalkozói szerződést kötnek velük, de egy civil szervezet munkatársa további problémákat sorolt: nem kapnak betegszabadságot, késve kapnak fizetést, aminek mondvacsinált okokból levonják egy részét.

photo_camera Ukránok melletti szolidaritástüntetés Helsinkiben tavaly márciusban Fotó: VESA MOILANEN/AFP

A külföldi munkavállalók - ahogy más országokban is - kevésbé ismerik a jogaikat, és nem tudják, hová forduljanak információért vagy segítségért. Nyelvismeret és kapcsolatok híján csakis a munkáltatóra támaszkodhatnak. Emiatt gyakori, hogy azt sem tudják pontosan, melyik cégnél dolgoznak, és pontosan mit írtak alá.

A befogadó állomásokon élő és az ideiglenes védelmet kért menekültek valamivel jobb helyzetben vannak, mert ők legalább tájékoztató anyagokat kapnak. Sokan viszont nincsenek a rendszer látókörében, és nincs is olyan adatbázis, amivel az állam elérhetné őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt